Društvo

DIREKTOR AZLP izdao novi nalog za nadzor u MUP-u

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka i pristup informacijama Čedomir Mitrović, danas je, u okviru svojih ovlašćenja, izdao novi nalog Odsjeku za nadzor AZLP da se po službenoj dužnosti izvrši nadzor u Ministarstvu unutrašnjih poslova, rečeno je Dnevnim novinama u ovoj instituciji.
DIREKTOR AZLP izdao novi nalog za nadzor u MUP-u
Portal AnalitikaIzvor

Agencija, kako je to sinoć najavio predsjednik Savjeta Muhamed Đokaj neće odustati od kontrole koju je juče spriječio ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović, već će, ukoliko zatreba, tražiti zaštitu institucija u sprovođenju zakona, kao i ličnu odgovornost ministra Danilovića.

– Ministar unutrašnjih poslova obmanjuje javnost, povlačeći pri tom, nečuven i skandalozan potez da instituciju koja je, u skladu sa pravnim poretkom, ovlašćena da zaštiti lične podatke i privatnost crnogorskih građana, sprečava da obavlja svoje poslove u skladu sa Ustavom i zakonom. Ministar, od koga se očekuje da poštuje ljudska prava upravo na ovaj način ne dozvoljava da se utvrdi da li su sve radnje koje je preduzeo, a koje se tiču obrade ličnih podataka iz biračkog spiska, uradio u skladu sa zakonom. Danilović, baveći se teorijom zavjere, unosi novu obmanu da je članovima Savjeta “poznata adresa sa koje stižu naredbe“. Malo je reći da su ovakve insinuacije ispod svakog nivoa – kazao je Đokaj Dnevnim novinama.

Untitled

Predsjednik Savjeta AZLP poručuje Daniloviću kako vjeruje da ima makar toliko pravnog znanja da može pretpostaviti da sprečavanje ovlašćenog lica u obavljanju svog posla zalazi u zonu krivične odgovornosti.

Đokaj smatra da je Danilović iskoristio Upravnu inspekciju u političke svrhe, te da mu to neće pomoći da sakrije eventualne nezakonite radnje koje se odnose na obradu ličnih podataka crnogorskih građana upisanih u birački spisak za potrebe njegovog Koordinacionog tima.

Đokaj je, podsjetimo, juče objelodanio da je Danilović spriječio kontrolore AZLP da izvrše nadzor u dijelu koji se tiče povrede Zakona o zaštiti ličnih podataka crnogorskih građana, pravdajući to nepostojanjem osnova da se nadzor izvrši.

 
 

AUTOR: PinkM/Dnevne novine

Portal Analitika