Kužina

Recepti nedjelje: Slatko i brzo

Slasno, slatko i brzinski spremno za uživanje - slatkiši "na brzaka".
Recepti nedjelje: Slatko i brzo
Portal AnalitikaIzvor

Dezert sa jagodama i grizom

dezert

Potrebno je: 
- 300 g jagoda (svježih ili zamrznutih) 
- 200 g šećera 
- 150 g griza 
- 500 ml mlijeka 
- 3 pudinga od vanile 
- 400 ml vode 
- 1-2 kesice šlaga

Priprema:

Stavite mlijeko sa 100 g šećera da provri, pa sipajte griz i kuvajte oko dva minuta, uz stalno miješanje. Odmah sipajte u tepsiju i poravnajte. U drugu posudu stavite 400 ml vode sa 100 g šećera, pa čim proključa, dodajte jagode, kuvajte nekoliko minuta, skinite sa ringle, pa sipajte puding, koji ste prethodno razmutili sa malo vode. Kuvajte sve zajedno još oko minut, miješajući. Vruće prelijte preko griza. Kada se ohladi, stavite odozgo umućen šlag. Dobro rashladite u frižideru prije služenja.

Čokoladni kolač

cokoladni-kolac

Potrebno je:
- 2 čaše oštrog brašna
- 2 čaše šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 kašike kakaoa
- kašika sode bikarbone
- 2 čaše jogurta
- 1/2 čaše ulja
- 70 g crne čokolade
- 70 g mliječne čokolade

Priprema:

Pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, kakao i sodu bikarbonu u dubljem sudu. Dodajte jogurt i ulje i ujednačite masu. Izlijte masu u podmazan pleh i ispecite u rerni na 200 stepeni. Istopite u odvojenim posudama crnu i mliječnu čokoladu sa malo ulja za preliv. Vruć kolač prelijte prvo crnom, pa mliječnom čokoladom. Ostavite kolač da se ohladi, isjecite na kocke i poslužite.

Brzi kolač sa jabukama

pita-jabuke

Potrebno je:

- 6 većih jabuka
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- 6 kašika brašna
- pekmez od kajsija 
- cimet, žuti šećer, margarin
- 1/2 kašičice praška za pecivo 

Priprema:

Očistite jabuke, prepolovite ih napola i malo ih izdubite. Pleh namažite margarinom, poređajte jabuke, sa otvorom nagore, i svako udubljenje napunite pekmezom od kajsija. Zatim pospite jabuke cimetom i žutim šećerom i stavite u prethodno ugrijanu rernu na 180 stepeni oko pet minuta. Umutite jaja sa šećerom, pa umiješajte prašak za pecivo i brašno. Prelijte preko jabuka i stavite u rernu da se peče oko 20 minuta. Kolač ohladite i isjecite tako da u svakom parčetu dobijete po pola jabuke i pospite prah šećerom.

Rolat sa slatkom pavlakom

rolat-sa-slatkom-pavlakom

Potrebno je:
- 4 jaja 
- 1/2 šolje šećera 
- 2 kašike vrele vode 
- 60 g rendane čokolade za kuvanje 
- 1/2 šolje brašna 
- kašičica praška za pecivo 
- 500 ml slatke pavlake 
- 2 kašičice šećera u prahu 
- kašičica arome vanile
- voće po želji

Priprema:

Umutite žumanca i šećer, pa dodajte vrelu vodu i čokoladu, a zatim brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Umutite šam od bjelanaca i polako ga sjedinite sa čokoladnom masom. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni na 180 stepeni 10-12 minuta. Preručite rolat na krpu posutu šećerom, urolajte i ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i aromom vanile. Premažite koru pripremljenim filom, dodajte sjeckano voće po želji i uvijte u rolat.

Italijanski cukoto

italijanski-cukoto

Potrebno je:

- 4 pakovanja piškota
- šolja vrućeg mlijeka
- 3 kašike likera od pomorandže
- 3 kašike ruma
- 100 g čokolade za kuvanje 
- 300 grama slatke pavlake
- 75 grama šećera
- 100 grama malina
- 50 grama jagoda
- 25 grama sjeckanog kandiranog voća 
- kesica šlaga

Priprema:

Obložiti činiju providnom folijom. Unutrašnjost činije obložiti piškotama koje su prethodno umočene u vruće mlijeko s vanilin šećerom. Poprskati ih rumom i likerom. Rastopiti čokoladu. Umutiti pavlaku uz dodatak šećera, pa odvojiti 1/3 mase sa strane. Maline, jagode i kandirano voće umiješati u veći dio umućene pavlake i time premazati zidove činije. Izdrobiti 50 grama piškota i umiješati ih s rastopljenom čokoladom u ostatak pavlake. Sipati taj krem u sredinu činije. Poklopiti piškotama i pritisnuti. Staviti tortu u frižider preko noći. Ukrasiti šlagom, malinama i svježom nanom.

Portal Analitika