Abiznis

NIKČEVIĆ: U savjetovalištu za potrošače nema mjesta za vladin sektor

Potrošači se, kao i obično, najviše žale na javne usluge. Struja, vodovod, telekomunikacije su neograničeno polje za zloupotrebe i u praksi se dešavaju nevjerovatne situacije, izjavila je za Portal Analitika predsjednica Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Olga Nikčević.
NIKČEVIĆ: U savjetovalištu za potrošače nema mjesta za vladin sektor
Portal AnalitikaIzvor

-Nedavno smo imali primjer osobe koja je kupila skup mobilni telefon za više stotina eura, koji ne radi. Kad se kupac požalio rečeno mu je da je telefon ispravan i da je pritisnuo pogrešno dugme, što ta osoba negira- navela je Nikčević. 

Prema njenim riječima, potrošači se žale i na nepoštovanje garancija. 

-Zakon daje dvije godine garancije na proizvode, a kad pokušate da ga reklamirate nakon, recimo, pola godine imaćete velikih problema da dobijete bilo kakvu odštetu- kazala je Nikčević.

Zajedno sa partnerima iz Litvanije CEZAP trenutno sprovodi projekat koji se tiče kontrole kvaliteta, bezbjednosti i ispravnosti hrane. 

-Podučavaju nas kako je u Evropskoj uniji, mada je naše zakonodavstvo u skladu sa EU propisima- precizirala je Nikčević.

Ona je podsjetila da lokalne uprave treba da obezbjede prostorije za tri savjetodavna centra za zaštitu potrošača. Centri bi, kako je ranije planirano, trebalo da se otvore u Podgorici, na jugu i sjeveru države. 

-Uprava za inspekcijske poslove je ponovo pokrenula tu temu, ali nam je nerazumljiva priča nadležne osobe iz uprave. Nemoguće je da za savjetovalište konkurišu nevladine organizacije koje se bave zaštitom potrošača, a da tamo sjede državni službenici, odnosno vladin sektor. Mi to nećemo prihvatiti, tim prije što nam nije poznato da se tako radi bilo gdje u EU- podvukla je Nikčević.     

 

Portal Analitika