Društvo

Mošti Sv.Jovana Vladimira ne stižu u Bar?

Tokom osvećenja Sabornog Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, mošti velikog sveca neće biti u hramu koji nosi po njemu ime. Kako saznaje Mondo, Albanska pravoslavna crkva nije dobila potrebne dozvole da se veći dio moštiju sveca donesu u Crnu Goru. Neizvjesno je da li će u hram, tokom osvećenja, biti donesena i podlaktica Svetog Jovana Vladimira koja se čuva u crkvi Sv. Nikolaja u Ohridu.
Mošti Sv.Jovana Vladimira ne stižu u Bar?
Portal AnalitikaIzvor

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je nedavno najavio da bi mošti Svetog Jovana Vladimira trebalo da budu u Baru 24. i 25. septembra, zajedno sa glavom i podlakticom, prilikom osvećenja hrama posvećenog ovom svecu koji slovi za nebeskog zaštitnika najvećeg crnogorskog primorskog grada.

Amfilohije je kazao da je donošenje glave Svetog Jovana Vladimira, koja se čuva na Svetoj Gori, mogao da dozvoli samo Sabor staraca Svete Gore.

“Bugarski manastir Zograf na Svetoj Gori čuva glavu Svetog Jovana Vladimira i Sabor njihovih staraca je odobrio odluku o njenom donošenju u Bar, međutim, odluka treba da prođe kroz dupli Sabor staraca Svete Gore, koji je trebalo da se sastane prije nekoliko dana, međutim to se nije desilo. Vaseljenski patrijarh mi je obećao da će kontaktirati Svetog Prvog, kako nazivaju predsjednika Svete Gore, i posredovati da lobanja bude tu, na osveštanju. U živom kontaktu sam sa arhiepiskopom pravoslavne crkve Albanije Anastasijem, koji je obećao da će mošti Svetog Jovana Vladimira donijeti za tu priliku", rekao je mitropolit Amfilohije.

Neizvjesno je da li će u hram tokom osvećenja biti donesena i podlaktica Svetog Jovana Vladimira koja se čuva u crkvi Sv Nikolaja u Ohridu. 

Arhiepiskop kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve Timotej je obećao da će ona biti donešena, ali ni to sada nije izvjesno, piše Mondo.

Osvećenja Sabornog hrama i sveta patrijarška liturgija u Baru zakazani su za nedjelju 25. septembra u 8 sati.

rtcg.me

Portal Analitika