Društvo

Održan okrugli sto “Etika i razvoj građanskog društva u Crnoj Gori”

Fond za aktivno građanstvo danas je u Kongresnom centru Best Western Premier organizovao okrugli sto na temu “Etika i razvoj građanskog društva u Crnoj Gori”.
Održan okrugli sto “Etika i razvoj građanskog društva u Crnoj Gori”
Portal AnalitikaIzvor

- Okrugli sto je još jedna od aktivnosti koju fAKT organizuje sa ciljem unaprijeđenja održivosti civilnog sektora u Crnoj Gori. Cilj ovog događaja je da se pokrene dijalog predstavnika civilnog sektora na temu izgradnje povjerenja, jačanja transparentnosti i kredibiliteta organizacija civilnog društva prema poslovnom sektoru i široj javnosti, kazao je Anto Janković, menadžer programa filantropije u fAKT-u.

Na skupu je predstavljen Priručnik za primjenu standarda za prikupljanje sredstava i održana diskusija na temu etike i razvoja građanskog društva u svijetlu primjene principa i standarda za prikupljanje sredstava.

- Poštovanjem principa predstavljenih u priručniku, organizacije civilnog društva (OCD) grade kvalitetne odnose sa građanima i donatorima, grade odnos povjerenja sa svojim korisnicima, ciljnim grupama, bazom i drugim OCD. Time civilno društvo promoviše odgovornost kroz sopstveni primjer, jača veze i razumijevanje između svojih korisnika (ljudi čiji problem riješavamo ili čijoj potrebi izlazimo u susret) i donatora (ljudi, organizacija i institucija koji žele svojom donacijom da pomognu riješavanje problema), kazao je Mladen Jovanović, autor Priručnika.

Ovaj događaj organizovan je u okviru projekta “SIGN za održivost” čiji je cilj da doprinese održivosti orga nizacija civilnog društva i jačanju njihovog uticaja na proces demokratizacije na zapadnom Balkanu, kroz izgradnju povoljnijeg okruženja za razvoj filantropije i davanja za opšte dobro, podsticanje transparentnijeg rada organizacija civilnog društva u prikupljanju sredstava u lokalnim zajednicama i uključivanje većeg broja građana i lokalnih partnera u inicijative od javnog značaja.

Projekat koji realizuje mreža od pet nevladinih fondacija iz regiona podržan je od strane Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju.

 

 

 

Portal Analitika