Društvo

Slijedi intenzivnija faza usklađivanja sa EU

Crna Gora je u evropskim integracijama u oblasti poljoprivrede tokom prethodnih godina postigla izuzetan napredak, ali slijedi intenzivnija faza daljeg usklađivanja, što će značajno doprinijeti podizanju konkuretnosti poljoprivrednih proizvođača, ocijenjeno je na sastanku Pododbora koji je počeo u Podgorici.
Slijedi intenzivnija faza usklađivanja sa EU
Portal AnalitikaIzvor

Iz Vlade je saopšteno da je na devetom sastanku Pododbora za oblast poljoprivrede i ribarstva predstavljen napredak koji je ostvaren od prethodnog sastanka održanog u Briselu u novembru 2015. godine, u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, veterinarske, fitosanitarne politike i ribarstva.

Potpredsjednik Vlade, Petar Ivanović, podsjetio je da je prethodna godina bila godina usvajanja legislative, donošenja strategija i ispunjavanja mjerila za pregovaračka poglavlja 11, 12 i 13, koja se odnose na poljoprivredu i ruralni razvoj, bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni sektor i ribarstvo.

On je ocijenio da je kruna uspješnog rada bilo otvaranje pregovaračkih poglavlja 12 i 13.

“Nastavljamo sa aktivnostima u skladu sa akcionim planovima za ta poglavlja, a očekujemo skoro otvaranje i poglavlja 11 koje se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj”, kazao je Ivanović i dodao da je ovo godina implementacije.

U okviru aktivnosti na daljem usklađivanju regulative sa EU u oblasti poljoprivrede, Ivanović je podsjetio da su usvojeni zakoni o vinu, o alkoholnim pićima, kao i izmjene Zakona o maslinarstvu, a da je do kraja godine planirano usvajanje zakona o sistemima kvaliteta poljoprivrednih i prehrabenih proizvoda.

U okviru Agrobudžeta, kako je naveo, prvi put su uvedena direktna plaćanja za višegodišnje zasade, što je direktno vezano za Akcioni plan za poglavlje 11. 

On se osvrnuo i na rezultate ostvarene u procesu akreditacije Agencije za plaćanja, kao i na formiranje Uprave za bezbjednost hrane čime se stvorio efikasniji sistem bezbjednosti hrane.

”Uprava je imala prvi ozbiljan test – bolest kvrgave kože goveda, i pokazala da ima kapacitet da se efikasno bori sa problemima”, ocijenio je Ivanović.

Sastanak Pododbora, prema njegovoj ocjeni, prilika je da se sa predstavnicima Evropske komisije (EK) obave razgovori o svemu što je značajno za poljoprivredne proizvođače, dinamiku usklađivanja crnogorske poljoprivrede sa standardima EU, usvajanja novih zakona i implementaciju tih propisa.

“Veoma smo zadovoljni ovim što smo do sada uradili i vjerujem da će dobar napredak u oblasti poljoprivrede biti registrovan u izvještaju EK koji se priprema. To će biti još jedan podstrek poljoprivrednim proizvođačima da idu naprijed. Ono sa čime nisam zadovoljan je nedovoljna edukacija. Značajno smo podbacili ove godine u odnosu na prethodnu. Nijesam davao političke ocjene ima li to veze sa dolaskom opozicionih ministara ili ne, ali činjenica je da u odnosu na veliki broj poljopriverdnih proizvođača koje smo poslali u zemlje EU tokom prošle, u ovoj godini taj broj je mnogo manji”, poručio je Ivanović.

On je rekao da će insistrirati da se krajem godine i u narednoj ta vrsta edukacije intenzivira, jer su studijske posjete važne za poljopriverdnike.

Zamjenik šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje EK, Thomas Hagleitner, saopštio je da je Crna Gora ostvarila dobar napredak, posebno što dosadašnje obaveze iz pristupanja u oblasti poljoprivrede nijesu bile ni malo lake.

On je rekao da je zadovoljan dobrom saradnjom sa predstavnicima Crne Gore i nastavkom zajedničkih aktivnosti.

Hagleitner je posebno naveo važnost usklađivanja regulative u oblasti poljoprivrede, jer iza toga stoji, kako je kazao, priprema za usvajanje i primjenu standarda EU, pravila marketinga na tržištu EU, što u krajnjem ima opipljive benefite za poljoprivrednike i građane Crne Gore.

MINA

Portal Analitika