NATO

Mašulović primio vojne atašee Holandije i Češke

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, dr Ivan Mašulović primio je danas odlazećeg izaslanika odbrane Kraljevine Holandije, pukovnika Roberta Verbruga (Robbert Verbrugh) i novoimenovanog izaslanika odbrane te zemlje, potpukovnika Tea Plijnera (Theo Plijner).
Mašulović primio vojne atašee Holandije i Češke
Portal AnalitikaIzvor

Kako su istakli holandski vojno-diplomatski predstavnici, njihova zemlja, kao jedna od država osnivača NATO, snažno podržava evroatlantske integracije Crne Gore. Pukovnik Verbrug je izrazio zadovoljstvo da je saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane napredovala za vrijeme njegovog mandata, uz uvjerenje da će potpukovnik Plijner uložiti napore da se ti odnosi dodatno unaprijede.               . 

Holandski vojno-diplomatski predstavnici su izrazili očekivanje da će Kraljevina Holandija  ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO u što kraćem roku.

Dr Mašulović se zahvalio na dosadašnjoj podršci koju je Kraljevina Holandija pružila Crnoj Gori na putu ka ostvarenju primarnih spoljno-političkih ciljeva, punopravnog članstva u NATO i EU. On je izrazio nadu da će Holandija podržati Crnu Goru u finalnoj fazi evroatlantskih integracija. Ističući uspješnu realizaciju planova bilateralne saradnje ministarstava odbrane dvije zemlje, Mašulović je podvukao značaj nastavka implementacije PELT projekta, koji se odnosi na usavršavanje engleskog jezika pripadnika MO i VCG. 

2109mod2

Mašulović je danas primio u posjetu i novoimenovanog izaslanika odbrane Republike Češke, pukovnika Tomaša Daniela, koji je čestitao Crnoj Gori na dosadašnjim postignutim uspjesima i vidljivim rezultatima u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija, kao i na doprinosu zajedničkoj odbrambenoj i bezbjednosnoj politici. Pukovnik Daniel je istakao da će Češka nastaviti da podržava Crnu Goru u reformi sektora odbrane, te da će njegova zemlja uskoro ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO.

Mašulović je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj odbrambenoj saradnji dvije zemlje i upoznao  češkog atašea sa najvažnijim aktivnostima koje Crna Gora sprovodi na putu ka punopravnom članstvu u Alijansi, kao najvećoj garanciji mira. 

Sagovornici su se složili da je saradnja dvije zemlje na visokom nivou, ali da postoji prostora za njeno unapređenje u oblasti odbrane.

Portal Analitika