Abiznis

Svečano otvoren 38. Sajam građevinarstva

Nakon, prema svim relevantnim pokazateljima, uspješno završenog prošlogodišnjeg međunarodnog sajamskog ciklusa, ovim triptihom – građevinarstvo, vode i energetika, otpočinje još jedna, ubijeđeni smo, veoma uspješna sezona sajamskih manifestacija, jer je AD „Jadranski sajam“ Budva uložio sve napore da tako i bude.
Svečano otvoren 38. Sajam građevinarstva
Portal AnalitikaIzvor

„Ovogodišnja serija sajamskih manifestacija svakao zaslužuje posebnu pažnju iz više razloga“ – naglasio je us svom pozdravnom govoru direktor Jadranskog sajma doc.dr Rajko Bujković i obrazložio: 

„Sajam građevinarstva,sa tradicijom od  od 38 godina; međunarodni karakter sajma , koji je ovoga puta okupio 114 direktnih i indirektnih izlagača;više polovine, odnosno 55% izlagača koji prvi put koriste sajamsku platformu da bi komunicirali sa tržištem Crne Gore“.

Sve ove činjenice svjedoče o naporu i uspjehu uprave Jadranskog sajmada obezbijedi kvalitet sajamske manifestacija i pruži  doprinos internacionalizaciji  poslovanja  kompanija u Crnoj Gori.

Svakako, ovo je prilika da pozovemo kompanije iz Crne Gore da posjete sajamsku manifestaciju i odvdje uspostave odnose koji mogu doprinijetiinternacionalizaciji njihovog poslovanja i boljem korišćenju resursa kojima raspolaže Crna Gora“ – kazao je Bujković.

Otrpravnik poslova ambasade Republike Češke Peter Šmejkel izrazio je čast na prilici da pozdravi prisutne učesnike, goste  i predstavnike medija ispred ambasade Republike Češke , a posebno upravu  Jadranskog  sajma, kojoj se posebno zahvalio na  omogućavanju da firme iz Republike Češke , već drugi put,  samostalno nastupaju  na ovomSajmu.

„Takođe se zahvaljujem firmi „Integra“ i agenciji „CzechTrade“ sa gospodinom Izudinom Gušmirovićem na čelu, koji su organizovali učešće čeških izlagača prošle i ove godine  na Jadranskom sajmu u Budvi.

Lično me raduje što naše tradicionalne veze prisutne u svim segmwentima, pa tako i utrgovačko. Ekekomskoj oblasti i da se radi na njihovom daljemrazvijanju izbeđu Republijke Češke i Crne Gore“- kazao je Šmejkl i poželio srećan i uspješan rad.

Šef češke Agencije za podsticanje trgovine u Podgorici „Czech Trade“ Izudin Gušmirović u svom obraćanju upoznao je prisutne sa nekoliko važnih projekata koje ova Agencija razvija u Crnoj Gori.

„Najbitniji projekat je izgradnja drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, gdje je češka firma „Škoda Praha“ izabrana za izvođača,  i vrlo brzo će doći do realizacije tog projekta.

Još jedan  značajni projekata koje ovom prilikom želim da pomenem, i koji je jako bitan na polju energetike, je akvizicija nikšićke firme „Metalac“ koji je kupila češka kompanija „Termochem“ i vrlo brzo će pokrenuti proizvodnju u toj oblasti. Tu su i projekti vezani za obnovljive vidove energije i izgradnja malih hidroelektrana , gdje su, takođe, uključene češke kompanije“- kazao je Gušmirović i pozvao prisutne da obiđu kompletan Sajam, a posebno 14 čeških kompanije koje na njemu izlažu.

Ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma, 38, sajam građevinarstva, 11. Sajam voda, vodovodi i sanitarne tehnologije i 4. sajam energetike svečano je otvorila rukovodilac u Direktoratu za građevinarstvo – Direkcije za strateški razvoj građevinarstva mr Tatjana Vujošević, dipl. ing. Građevinarstva:

“lmajuć i u vidu da je građevinarstvo pokretač  privrednog razvoja države, V1ada Crne Gore ulaže velike napore u cilju unapređenja poslovnog ambijenta i stvaranja boljih uslova za investiciona ulaganja.

Kako je turizam jedna od strateških privrednih  grana Crne Gore, samo kroz podatak o izdatim građevinskim dozvolama za izgradnju hotela i turistickih naselja, vidimo da postoji sve veće interesovanje investitora za izgradnju visokokvalitetnih hotela, a to znači da su пaši napori za unapređenje poslovnog ambijenta urodili plodom” – naglasila je Vujošević..

Kada je u pitanju pokretanje gradevinskog sektora, mr Tatjana Vujošević je istakla da је započeta izgradnja  autoputa Bar - Boljare, veoma značajnog sa aspekta ukupnog privrednog razvoja,  jer, kako je kazala,  ukoliko ne pastoji povezanost sa regionom i dalje sa Evropskom unijom,  i mogucnosti daljeg razvoja su ogranicene.

“Osim građevinskih dozvola za izgradnju autoputa, Ministarstvo je ove godine izdalо građevinske dozvole za izgradnju značajnih infrastrukturnih objekata i to za izgradnju podmorskog podzemnog kabla - objekta za prenos električne energije - dionica kroz Crnu Goru, minihidroelektrana, dalekovoda, trafostanica, puteva raznih kategorija, skala, itd, sa predračunskom vrijednošću od 410.890.585 eura.

Pri kraju je i izgradnja prvih vjetroelektrana, tako da mozemo reći da smo u prehodnom periodu napravili značajne korake u ovom sektoru i njegovom doprinosu u ukupnom razvoju države” – kazala je Vujošević.

Akcentovala je da Ministarstvo aktivno radi i na uskladivanju nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU iz ove oblasti. Nacrti tehnickih propisa za različite vrste građevinskih konstrukcija su pripremljeni i dostavljeni stručnoj javnosti na mišljenje i sugestije, primjena Zakona o građevinskim proizvodima, kojim se propisuju uslovi za stavljanje gradevinskih proizvoda na tržiste treba da pocne 01.01.2017. godine, a u toku je i usvajanje eurokodova — standarda za proračun građevinskih konstrukcija.

“S druge strane, Crna Gora spada u 4% svjetske teritorije sa najvecim prosječnim oticajem voda i čak 95,3% vodotokova u Crnoj Gari se formira u Crnoj Gori, tako da  s pravom тmožemo  reći da je voda naš najvedi prirodni resurs”, kazala je Vujošević I dodala das u, sa stanovišta održivog razvoja, važni prioriteti obezbijeđivanje  dovoljnih količina ispravne vode za piće, efikasna kontrola voda i smanjenje zagađenja voda, te smanjenje generisanja otpada i njegovog negativnog uticaja na zdravlje ljudi i zivotnu sredinu.

“Uvažavajući navedeno, koristim priliku da ukažem da se u skoro svim opstinama Crne Gore odvijaju aktivnosti na rješavanju pitanja otpadnih voda i odosnabdijevanja,  i da su u proteklom periodu (poslednjih 10 gadina) uložena značajna sredstva (vise od 300 miliona eura) da se uredi  ova oblast” – kazala je Vujošević.

Od važnih projekata istakla je  završene projekte kao sto su: regionalni vodovod za Crnogorsko primorje - izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u Budvi, Kotoru i Tivtu, Nikšiću, Žabіjaku i Mojkovcu i опе koji su trenutno u izgradnji, a to su postrojenja za prečisćavanje otpadnih voda  u Herceg Novom, Beranama, i Savniku.

Za Sajam  u Budvi, mr Vujošević je kazala da je  je jedan od najznačajnijih privrednih skupova u Grnoj Gori i regionu. 

“Kao sto vidimo iz Programa Sajma i spiska izlagača, i ove godine AD “Jaranski sajam” sakupio je veliki broj izlagača iz zemlje i inostranstva.

Sa nadom da cete tokom ova tri sajamska dana svi ponijeti najljepše impresije, kao i da ćе saradnja među privrednicima u ovoj oblasti biti dodatno proširena i osnažena, proglašavam 38. Sajam gradevinarstva, 11. Sajam vade, vodovodi i sanitarne tehnologije i 4. Sajam energeiike u Budvi, otvorenim” – kazala je mr Tatjana Vujošević, nakon čega je uslijedio zajednički obilazak Sajma.

 

 

 

 

 

Portal Analitika