Abiznis

FOTO: Evo detaljne trase i izgleda žičare Kotor- Cetinje

Portal Analitika objavljuje detaljnu trasu i kako će izgledati 14,7 kilometara duga žičara na relaciji Kotor-Cetinje. Projekat podrazumijeva izgradnju međustanica u mjestu Kuk i Ivanova Korita.
FOTO: Evo detaljne trase i izgleda žičare Kotor- Cetinje
Portal AnalitikaIzvor

Sekcija 1 Dub – Kuk: Ruta sekcije 1 je prilično duga (3,9 km) i sastoji se od 22 pilona sa neophodnom podrškom i dedukcionim koturima, kao i sa koturima sa dvostrukim efektom. Duž linije nema građevinskih objekata (osim onih u sklopu projekta žičare) na manje od 6 m od nagnutih kabina. Teren ispod žičare je na nekim djelovima prilično strm, ali u ovoj sekciji nijesu potrebna iskopavanja ili zatrpavanje terena. Takođe, ruta za užad je dovoljno pravilna. Ruta za žičaru je prava i prelazi iznad nekoliko postojećih puteva, što olakšava mobilnost timova za eventualno spašavanje i evakuaciju putnika u urgentnim slučajevima. Rastojanje između kabina i zemlje varira, ali je uvijek u okviru CEN normi i više od 5 metara iznad zemlje na kojoj nema snijega. Ispred i oko gornjih i donjih stanica je predviđena stalna sigurnosna ograda kako bi se osigurao minimalan pristup. Profil sekcije Dub-Kuk je prikazan ispod.

zicara2Sekcija 2 Kuk – Ivanova Korita: Druga sekcija se nastavlja preko uzvišenja koje karakteriše dugo penjanje, a zatim spuštanje. Predio koji se prelazi uglavnom nije ispresijecan putevima. Ova sekcija je takođe prilično duga (3,4 km) i tu se nalazi 17 stubova, opremljenih podrškom i dedukcionim koturima, kao i koturima sa dvostrukim efektom. Na prikazu ispod se mogu vidjeti profil sekcije i lokacije pilona. Tek na dijelu 35/36 prava ruta žičare prelazi iznad puta. Najveće rastojanje od zemlje se dostiže na dijelu 32/33, dok se minimalna visina ostvaruje na nekoliko mjesta, iako u okvirima koje propisuju CEN norme. U blizini pilona 32 biće potrebno sprovesti radove na iskopavanju kako bi se obezbijedio minimalni pristup. Za preostali dio sekcije, vertikalno rastojanje je uvijek preko 5 metara iznad zemlje na kojoj nema snijega. Na oba kraja projekta se planiraju sigurnosne ograde kako bi se osigurao minimalan pristup prostoru ispod kabina.zicara3Sekcija 3 Ivanova Korita – Cetinje: U ovoj sekciji, linija ide prilično pravo i iznad relativno ravnog terena pa zbog toga ovdje nijesu potrebni značajni zemljani radovi. Sekcija 3 je najduža (7,5 km), sa 35 pilona (prikazano ispod), koji su uglavnom noseći, iako neki imaju dedukcione i koture sa dvostrukim efektom. Duž linije, blizu pilona 21 se nalazi jedna kuća, koja može uticati na vertikalno rastojanje. Dalje, na potezu 25, linija žičare siječe trasu 2 visokonaponska dalekovoda. Glavni projekat će morati da uzme u obzir ove objekte. Na oba kraja projekta se planiraju sigurnosne ograde kako bi se osigurao minimalan pristup prostoru ispod kabina.

Predviđena je gradnja žičare sa zatvorenim gondolama, kojom bi za 45 minuta vožnje kroz najljepše predjele Crne Gore, putnicima bio pružen užitak u Bokokotorskom zalivu, vožnji do planinskog masiva Lovćena, uz posjetu najvećem istorijskom, duhovnom i kulturnom centru države. Procijenjena vrijednost projekta je 47 miliona eura, a period izgradnje 12 mjeseci. 

zicara4Prema najavama iz Vlade, koncesija za projekat žičare će biti dodjeljena putem transparentnog, otvorenog, međunarodnog nadmetanja u dvostepenom postupku, u skladu sa crnogorskim Zakonom o koncesijama. Prenosimo djelove iz vladine Analize opravdanosti gradnje žičare.

Sa prosječnom cijenom povratne karte od 20 do 30 eura, zavisno od dionice koju putnik izabere, da li samo da putuje do međustanica Ivanova korita ili Kuk, ili cijelu dionicu do Cetinja odnosno Kotora, procijenjeni godišnji prihodi bi iznosili preko 3, 6 miliona eura, odnosno preko 4,7 miliona eura u optimističnom scenariju, već u prvoj godini poslovanja. Tender je u toku, a interesovanje za vršenje koncesionarstva pokazalo je sedam kompanija.

P.Z.

zicarafotozicaraertzicara5
Portal Analitika