Protokol

Podrška članica EU Crnoj Gori i u Njujorku

Jasnim strateškim kursom i temeljnim reformama, Crna Gora je za kratko vrijeme ostvarila odlične rezultate koji su je doveli nadomak članstva u NATO-u, dok na polju evropske integracije nastavlja da bilježi dobru dinamiku u otvaranju pregovaračkih poglavlja, poručili su ministri vanjskih poslova Latvije, Litvanije, Malte i Kipra, te zamjenik ministra vanjskih poslova Italije u odvojenim razgovorima s državnim sekretarom za evropske integracije i glavnim pregovaračem ambasadorom Aleksandrom Andrijom Pejovićem.
Podrška članica EU Crnoj Gori i u Njujorku
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitka, ministar vanjskih poslova Latvije Edgars Rinkevič ponovio je snažnu podršku te zemlje evropskoj i euroatlantskoj integraciji Crne Gore i prenio očekivanje da će se istim tempom nastaviti sa započetim reformama. Kad je riječ o pristupanju Crne Gore NATO-u, prenio je očekivanje da će parlament te države uskoro ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi.

Ministar vanjskih poslova Litvanije Lineas Linkevičus čestitao je na ostvarenim rezultatima i prenio da Crna Gora može računati na svu potrebnu podršku te države u ispunjavanju uslova za članstvo u EU.

Ministar vanjskih poslova Kipra Janis Kasulides istakao je da Kipar ostaje snažan zagovornik daljih proširenja EU, te da Crna Gora u narednom periodu može računati na punu podršku te države, posebno u poglavljima za koje je iskazano interesovanje crnogorskih institucija: 6. Privredno pravo, 28. Zaštita potrošača i zdravlja i 29. Carinska unija.

pejovic2Ministar vanjskih poslova Malte Džordž Vela je istakao da ga veoma raduje brzina kojom Crna Gora napreduje prema članstvu u EU. Prenio je da ta država snažno podržava pristupne pregovore i članstvo Crne Gore u Uniji i istakao punu spremnost da na tom planu pruži potrebnu tehničku i ekspertsku podršku.

- U svjetlu predstojećeg predsjedavanja Malte EU u prvoj polovini 2017, ambasador Pejović i ministar Vela su razmijenili mišljenje o planiranim aktivnostima i dinamici otvaranja i zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Ministar Vela je prenio da će malteško predsjedništvo učiniti sve da pomogne da se nastavi ovako intenzivan napredak Crne Gore prema EU - dodaju iz MVPEI.

pejovic1Tokom sastanka sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Italije Vićencom Amendolom razgovarano je o predsjedanju Italije Berlinskim procesim i saradnji koju Crna Gora i Italija treba da ostvare kroz ovaj mehanizam unapređenja infrastrukturnog i ekonomskog povezivanja regiona s Evropskom unijom. 
Portal Analitika