Društvo

I dalje bez saglasnosti Ministarstva kulture za spomen ploču Sv. Leopoldu Mandiću

Iako će se na sljedećoj sjednici Skupštine u Herceg Novom u petak naći predlog Odluke o davanju saglasnosti na Program podizanja spomen-obilježja za 2016. godinu, u njemu opet nema onog za podizanje spomen ploče na rodnu kuću Sv. Leopolda Mandića na Škveru, izvještava Radio Jadran.
I dalje bez saglasnosti Ministarstva kulture za spomen ploču Sv. Leopoldu Mandiću
Portal AnalitikaIzvor

Uoči 12. maja, kada je prije 150 godina rođen Bogdan Leopold Mandić, u lokalnoj samoupravi su novo odlaganje tog, kako se navodi, civilizacijskog i kulturološkog čina obrazložili dobijenim sugestijijama Kotorske biskupije za izmjenu teksta na spomen ploči, a onda i dodatnom administrativnom procedurom.

Nakon više od četiri mjeseca, iz lokalne upravi su za Radio Jadran potvrdili da će ispuniti dug prema svecu, koji nije nikada zaboravio svoj grad i Boku. Međutim, još nema preciznog odgovora kada bi to moglo biti - da li u ovoj, Godini milosrđa u katoličanstvu, odnosno na 150. godišnjicu rođenja velikog ekumeniste Svetog Leopolda.

- Pri proceduri donošenja Odluke o postavljanju spomen-obilježja, Hrvatsko građansko društvo Crne Gore je Opštinu Herceg Novi podsjetilo na svoj zahtjev, po kom bi natpis na spomen ploči trebalo da naglasi da je Leopold Mandić svetac rimokatoličke crkve iz reda kapucina sa preciznim datumom rođenja, što nije bilo predviđeno prvobitnim natpisom.

Navedeni zahtjev je ocijenjen kao opravdan, te se po Zakonu o spomen-obilježjima morala ponovo tražiti saglasnost Ministarstva kulture, što je dovelo do odlaganja postavljanja spomen ploče u odnosu na planirani datum. Dalji postupak podrazumijeva da postavljanje spomen-ploče odobri Skupština Opštine Herceg Novi, tek nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva kulture, a Sekretarijat za kulturu priprema materijale kako bi takvu odluku predložio - saopšteno je hercegnovskom radiju iz gradskog Sekretarijata za kulturu.

Zahtjev je upućen ministarstvu, sa predlogom za novi naziv na ploči, pa se očekuje da bi do kraja nedjelje njihova Komisija mogla bi dati saglasnost.

Kada bi lokalna adminsitracija bila voljna i efikasna, spomen ploča Svetom Leopoldu Mandiću bi mogla biti postavljena 16. oktobra, kada ga je 1983. papa Jovan Pavle II proglasio svetim.

Radio Jadran podsjeća kako Herceg Novi „nikako da ukaže mali gest zahvalnosti - podigne spomen ploču svecu pomiritelju, koji je pronio njegovo ime širom svijeta“. Iz tog medija dodaju kako je mnogo puta to obećavala bivša vlast, te da i dalje ne ide lako, uprkos pokazanoj volji i novoj administraciji. Iz Opštine su prvo čekali saglasnost skupštine stanara zgrade, pa saglasnost Ministarstva kulture, dok Odluka nije došla do lokalnog parlamenta. Kada se misililo da će 12. maja, na rođendan Bogdana Leopolda Mandića biti i postavljena spomen-ploča, novo odgađanje inicirao je kotorski biskup Ilija Janajić, a onda i HGD, zbog spornog teksta za natpis na ploči.

Izvor i foto: Radio Jadran

Portal Analitika