Društvo

Ambasador EU i izaslanik odbrane Francuske u posjeti Ministarstvu odbrane

Ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić sastala se danas sa ambasadorom Evropske Unije u Crnoj Gori Aivom Oravom, dok se novoimenovani nerezidentni izaslanik odbrane Republike Francuske u Crnoj Gori pukovnik Fabris Dida susreo sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane dr Ivanom Mašulovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, admiralom Draganom Samardžićem.
Ambasador EU i izaslanik odbrane Francuske u posjeti Ministarstvu odbrane
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju iz ovog ministarstva, Pejanović-Đurišić je tokom posjete ambasadora Orava istakla da su članstvo u EU i NATO prioritetni spoljnopolitički ciljevi Crne Gore što ukazuje na jasnu opredijeljenost da postanemo dio porodice razvijenih zemalja zapadnog svijeta sa kojima dijelimo vrijednosti demokratije.

- Takođe, ministarka je ambasadoru EU predstavila reforme realizovane u cjelokupnom sektoru odbrane ističući posvećenost države ispunjavanju kriterijuma i dostizanju NATO standarda. Tokom susreta, Pejanović-Đurišić informisala je ambasadora Orava o postignutim rezultatima i aktivnostima u okviru pregovaračkih procesa iz nadležnosti Ministarstva odbrane, kao i nastavku učešća u misijama i operacijma koje se odvijaju pod okriljem EU, kao što su operacija EU NAVFOR Atalanta, u vodama Somalije i misija EUTM u Maliju - navode iz Ministarstva odbrane.

foto1Generalnim direktor Direktorata za politiku odbrane dr Ivan Mašulović upoznao je novoimenovanog nerezidentnog izaslanika odbrane Republike Francuske u Crnoj Gori pukovnika Fabrisa Didu sa aktivnostima koje Crne Gora sprovodi u okviru NATO integracione agende, i istakao da je podrška partnera u finalnoj fazi integracionih procesa od izuzetnog značaja za našu zemlju. On je takođe naglasio da je, pored punopravnog članstva u NATO i EU, jačanje saradnje sa međunarodnim partnerima jedan od najznačajnijih spoljno poliitčkih prioriteta naše zemlje. Generalni direktor Mašulović i pukovnik Dida istakli su posvećenost daljem unapređenju odnosa dvije zemlje u oblasti odbrane, kroz različite bilateralne i multilateralne aktivnosti.foto2Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić ocijenio da je vojno-vojna saradnja sa Republikom Francuskom veoma sadržajna, posebno ističući bilateralne aktivnosti u oblasti logistike, a da će u narednom periodu ona biti značajno unaprijeđena i u oblasti međunarodnih operacija pod mandatom EU.

- Pukovnik Dida je izrazio osobito zadovoljstvo na ukazanoj prilici da po drugi put bude akreditovan u Crnoj Gori kao francuski vojni ataše i da će dati svoj puni doprinos jačanju odbrambene saradnje dvije zemlje. On je istakao da je Crna Gora prepoznata kao pouzdan partner međunarodne zajednice i lider u regionu po pitanju reforme sektora odbrane, te naglasio da će Francuska podržati ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO u što skorijem roku. Sagovornici su se saglasili da je odbrambena saradnja dvije zemlje na visokom nivou, posebno u oblasti učenja francuskog jezika, naoružanja, kodifikacije, razmjene iskustava mornarica i vazduhoplovstava dvije vojske, kao i učešća u mirovnim misijama - navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Portal Analitika