Abiznis

Ekonomski programi stranaka: SF filmovi, oportunističko neznanje i spisak želja

Od smanjenja poreza, povećanja plata, otvaranja hiljada novih radnih mjesta, otpisivanja kredita i drugih SF filmova – nema čega nema u ekonomskim programima opozicionih stranaka uoči izbora. Na desetinama stranica, na sajtu koalicije “Ključ” i DF, predstavljeno je što sve planiraju da urade kako bi građani življeli bolje. Ali ne i kako. Utješno im može biti što ni njihov glavni politički protivnik DPS sa ekonomijom ne stoji baš najbolje.
Ekonomski programi stranaka: SF filmovi, oportunističko neznanje i spisak želja
Portal AnalitikaIzvor

Čuvenim mjerama u 707 koraka koje je predstavio DF, a koje bi dovele do toga da živimo kao u raju, slobodno može parirati program koalicije “Ključ”. Koalicija DEMOS-a, URA-e  i SNP je izborni program počinje od toga da “znanje treba da bude ključni resurs razvoja Crne Gore”.

kljucokNeće se zaduživati: Koalicija "Ključ", ako joj se nakon izbora pruži prilika, planira da zaustavi dalje neproduktivno zaduživanje koje vodi ka slomu javnih finansija. Uvešće moratorijum na daljnje zaduživanje dok se ne sačini sveobuhvatna analiza postojećih dugovanja. Ukinuće monopole nepodobnim dobrostojećim prijateljima koji duguju milione na račun poreza, a istovremeno zatvaraju fabrike i uništavaju resurse, a pružiće podršku hiljadama malih i srednjih preduzeća.

Daće podsticaj svima koji u proizvodnim djelatnostima zapošljavaju nove radnike: refundiraće plaćanje poreza i doprinosa na zarade tri godine za novozaposlene u proizvodnji, a u nerazvijenim opštinama osam godina.

Smanjiće poreze i doprinose na zarade sa sadašnjih 67% na ispod 50% u prvoj fazi, preduzećemo mjere za podršku građanima čija je egzistencija ugrožena kreditima i žiriranjem. I tako dalje i tome slično…

dfokDF je precizniji u obećanjima: Otvoriće 20. 000 novih radnih mjesta, ali će njih 10.000 raditi u nečemu što se zove Državni poslovni savjet, ili još preciznije- biće na jaslama države. Obećavaju povećanje minimalne zarade na 350 eura, minimalne penzije na 200 eura, otpis dugova najranjivijim socijalnim grupama, kao i uvođenje socijalne penzije od 150 eura starim osobama koja nemaju nikakva primanja

Zatim, DF bi svaku ženu koja planira da pokrene mali biznis častio hiljadu eura, ženama koje nijesu u  nijesu u mogućnosti da rade bi namijenili socijalnu penziju u iznosu od najmanje 150 eura. Dječiji dodatak bi imali svi a studentima bi dali duplo veći kredit.

Svi radnici koji ne mogu da kupe stan, dobili bi mogućnost da ga iznajmljuju od države za jedan euro po metru kvadratnom.

DF planira reviziju privatizacije i dugoročnih zakupa, raskid ugovora sačinjenih na štetu države, osnivanje državnog poslovnog sistema, razvojne banke, agrobanke i pokretanje velikog investicionog ciklusa.

7vasilije-kosticOportunističko neznanje: Ekonomski analitičar Vasilije Kostić, komentarišući obećanja političkih stranaka uoci izbora o tome kako ćemo življeti bolje, kaže da se radi o nečem što ekonomisti zovu oportunističko neznanje.

Političke stranke su shvatile da izborne šanse treba tražiti u potenciranju ekonomskih prilika, jer ljudi postaju svjesni da je ekonomija ono od čega se živi. Pada mi na um misao jednog nobelovca koji kaže da u takvoj sistuaciji postoji jedno oportunističko neznanje. Mnoge stvari se plasiraju na način koji djeluje previše optimistično. To su ekonomske teme prilagodjene politićkim interesima”, kaže on.

On kaže da to nije ništa čudno i da “u svim zemljama političke stranke obećavaju više nego što mogu da ispune kada dodju na vlast”. Dodaje da u izbornim programima stranaka uglavnom imaju samo predlozi o tome što treba uraditi, ali ne i kako.

Ako govorite o povećanju plata, o povećanju standarda, onda morate reći gdje to ima uporište, odakle obezbijediti novac. Fokus mora biti u realnoj sferi i sve mimo toga je neodrživo”, kaže on.

Razvojna banka na listi prioriteta: Otvaranje Pažljivijim čitanjem vidi se da DF I koalicija Ključ imaju najmanje dvije iste ideje- Ključa planira osnovanje Nacionalnog inovacionog sistema, kao jednog od najvažnijih činilaca rasta crnogorske ekonomije. Pored univerziteta, instituta, inkubatora i klastera, u njegovom sastavu bila bi razvojna banka. NIS bi se dominantno finansirao iz javnih izvora. DF planira osnovanje Državnog poslovnog savjeta- u cilju optimalne revitalizacije i racionalne valorizacije resursa i dinamičnog održivog razvoja. I jedni i drugi planiraju osnivanje Razvojne banke.

Razvojne banke postoje u pojedinim državama, u nekim su dale dobre rezultate, ali treba vidjeti da li je to dobro rješenje za Crnu Goru, upozorava Kostić.

"Ako zastupate tržišnu ekonomiju i kažete da ste da slobodno tržiste, onda Razvojna banka podrazumijeva intervencionizam u finansijskoj sferi. Ja nijesam ni za ni protiv. Ali sa Razvojnom bankom će upravljati državna vlast, pa se onda postavlja pitanje kako će biti upravljano tom bankom, ako nemate jake institucije, da li će ona biti selektivna u svom pristupu, da li će političkoj, rođačkoj liniji dodjeljivati kredite”, kaže on.

I tako redom…

Vasilije Kostić kaže da bi svi voljeli da prestanemo da se zadužujemo ali da je pitanje da li možemo, da bi svi voljeli niže poreze ali da je to nemoguće dok imamo ovoliko zaposlenih u javnom sektoru i penzionera. Sve u svemu, lako je obećati.

dpsokEkonomski program DPS-a živimo decenijama: A kako dodaje, sa druge strane, ekonomski program DPS-a živimo decenijama. Na sajtu DPS-a nema posebnog ekonomkog izbornog programa uoči izbora 2015. Ali ima Plan prioriteta iz 2015. godine. Autoput Bar- Boljare, Jadransko- jonski autoput, modernizacija pruge Bar- Beograd.

Nije da su bez vizije - prema tom planu Crna Gora treba da bude fiskalno snažna i finansijski stabilna država, što podrazumijeva: zdrave javne finansije, balansiran budžet i smanjenje javnog duga.

Političke elite se nerado bave ekonomskim problemima. Mi ćemo morati da se suočimo sa realnošću. Ne možemo trošiti više nego što proizvodimo. Crnogorska ekonomija u ovom trenutku ima ozbiljnjih problema. Problemi nijesu nerješivi, ali će morati podrazumijevati ozbiljne restrikcije. Buduća vlada, ma ko u njoj bio, će time morati da se bavi i sigurno da im taj posao neće biti lak”, kaže Kostić.

Uoči izbora, iako to nije zapisano u Planu, lider stranke i premijer Milo Đukanović je najavio posebne mjere i olakšice za sjever. Do sada nije saopšteno što tačno podrazumijevaju. Da li se radi samo o izbornim obećanjima? Kostić kaže da je regionalni razvoj osnova razvoja i neće biti ukupnog napretka, dok se ne riješi disproprorcija u razvoju sjevera i juga. 

Siguran sam da ukoliko bude takvih mjera, nije slučajno odabran momenat da se sada plasiraju”, tvrdi analitičar.

Ono što je sigurno a za može biti sreća za partije, kažu dobro upućeni u politička zbivanje, što građani neće glasati na osnovu ekonomskih programa i onoga od čega se živi, već će ih i dalje brinuti NATO i Rusija, i jesu li Srbi ili Crnogorci.

 

Vesna Rajković- NENADIĆ

 

Portal Analitika