Košarka

RAŽNATOVIĆ: Crnogorska košarka ima lijepu budućnost

Crnogorska košarka ima lijepu budućnost, a imajući u vidu broj stanovnika postiže nevjerovatne rezultate, ocijenio je košarkaški menadžer Miodrag Ražnatović. Vlasnik agencije Beobasket i jedan od najpoznatijih košarkaških agenata, smatra da je muška seniorska košarkaška reprezentacija imala nesreću da propusti prošlogodišnje Evropsko prvenstvo (EP).
RAŽNATOVIĆ: Crnogorska košarka ima lijepu budućnost
Portal AnalitikaIzvor

“Sada se vratila tamo gdje je mjesto. Crna Gora ima mlad, ali dovoljno dobar tim. Jednostavno ima lijepu budućnost. Klupska košarka ide na bolje, drugu godinu uzastopno imaće dva predstavnika u ABA ligi. Vjerujem da ima šanse da to postane trend i da Crna Gora ima dva predstavnika u ABA ligi. To povećava interes za košarku i daje mogućnost igračima da se razvijaju na pravi način”,kazao je Ražnatović agenciji MINA.

On smatra da bi košarka u regionu, bez ABA lige, bila klinički mrtva.

“To se posebno odnosi na košarku u manjim republikama. Čak i u Srbiji, jer je velika razlika u kvalitetu između timova iz ABA i Srpske lige. Kvalitet bi se bez regionalnog takmičenja smanjio. ABA liga je iz godine u godinu, bez obzira na pritužbe o smnjenju kvaliteta, rasadnik talenata i igrača koji igraju u NBA i najjačim evropskim ligama”,kazao je Ražnatović. On je naglasio da je najbolja potvrda kvaliteta i značaja ABA lige broj draftovanih igrača koji je veći od svih liga u Evropi u posljednjih pet godina.

Ražnatović smatra da će regionalno košarkaško takmičenje ove sezone biti kvalitetnije nego prošle, navodeći da su Partizan, MZT Skoplje i Cibona znatno jači nego ranije.

“Budućnost i Cedevita napravili su dobre timove, uz tradicionalno najjaču Crvenu zvezdu i Megu, koja ima mladi tim. Biće to znatno jače takmičenje nego prošle sezone. Što se tiče Mega Leksa sve je potpuno isto, kao i ranije. Tim je mlad, za nijansu stariji nego prošle godine”, kazao je Ražnatović. 

On vjeruje da bi i koncept formiranja Druge ABA lige bio dobro rješenje i pružio priliku timovima da napreduju.

“Druga liga bi najambicioznijim timovima u drugoj garnituri omogućila da dobiju više sredstava, energije i entuzijazma i da se polako priključuju onim gore, da vide svjetlo iz tunela da mogu da se i oni jednog dana nađu u toj ligi. Time bi dobili još nekoliko timova koji i došli u ravan sa timovima iz ABA lige”, kazao je Ražnatović. 

On je, komentarišući status doskorašnjeg talentovaog košarkaša Budućnosti Ognjena Čarapića, kazao da su pregovori u završnoj fazi i da vjeruje da će od prvog kola nastupati za Mega Leks. Ražnatović je kazao da će 12 igrača, čiji je on menadžer, ove sezone igrati u NBA ligi.

“Većina ih je sa prostora bivše SFRJ, ali imamo i Francuze i Njemce. Što se tiče Eurolige, koja još nije počela, očekujem da igra 35 ili 36 igrača. To nije daleko od 20 procenata svih učesnika u takmičenju jer ih ukupno ima 192”, kazao je Ražnatović.

Vlasnik agencije Beobasket u menadžerskom poslu ostaće upamćen prilikom transfera Vasilisa Spanulisa iz Panatinaikosa u Olimpijakos, ali i kao zastupnik Radomira Antića u sporu sa Fudbalskim savezom Srbije.

Ostaće zabilježeno da je 1987. godine u dresu Ulcinja bio prvi strijelac Crnogorske lige. Iste sezone u meču Kupa Crne Gore, ekipi Budućnosti, ubacio je 48 koševa, od čega 32 u drugom poluvremenu bez promašaja.

Foto: bcmegabasket.net, tekst: MINA

Portal Analitika