Sci/Tech

Masovno predoziranje heroinom zbog sedativa za slonove

Sedativ za velike životinje "karfentanil" uzrok je sve češćih smrti narkomana izazvanih predoziranjem heroinom.
Masovno predoziranje heroinom zbog sedativa za slonove
Portal AnalitikaIzvor

"Karfentanil" je sintetički opijat 10.000 puta snažniji od morfijuma. Doza od dva miligrama dovoljna je da uspava skoro tonu teškog slona. Dileri su ovu supstancu počeli da koriste kako bi "pojačali" heroin, a pretpostavlja se da većina zavisnika od droge i ne zna da drogu uzima pomiješanu sa drugim drogama.

Pošto je "karfentanil" još relativno slabo poznat, većina policijskih laboratorija nije opremljena za testiranje. U međuvremenu se novi opijat proširio toliko da je mali broj laboratorija koje mogu da ga otkriju "zatrpan" stotinama slučajeva.

Grad Sinsinati najteže je pogođen pojavom nove droge. Sedativu za slonove prethodio je "fentanil", jednako opasan opijat koji je u proteklih nekoliko godina značajno povećao broj smrtnih slučajeva izazvanih predoziranjem. Od "fentanila" je 2013. godine umrlo 84 osoba, dok je broj žrtava do kraja prošle godine "porastao" na više od 1.500.

Američka savezna država Ohajo bila je poznata po tome što su ljekari slobodno propisivali opijate. Pošto su vlasti ograničile propisivanje lekova, brojni zavisnici masovno su počeli da uzimaju heroin.

n1info.com

Portal Analitika