Kultura

Filmski festival Green Montenegro počinje u Danilovgradu

Manifestacija Green Montenegro International Film Festa – GMIFF biće večeras otvorena u Bioskopu „Zeta“ Centra za kulturu Danilovgrad u 19 i 30 časova.
Filmski festival Green Montenegro počinje u Danilovgradu
Portal AnalitikaIzvor

Manifestaciju će zvatnično otvoriti stalna koordinatorka Sistema UN i predstavnica UNDP u Crnoj Gori Fiona Mekluni, a govoriće još predsjednik Savjeta festivala Miško Đurović i ambasadorka Hrvatske u Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić.

Publika će naredna četiri dana na različitim lokacijama moći da pogleda više od 70 filmskih ostvarenja iz 40 zemalja, selektovanih u tri takmičarske kategorije: Zaštita životne sredine, Ekologija duše i Turistički promo film. Prvo će biti prikazano ostvarenje Jana Artusa-Bertrana „Čovjek“ u Centru za kulturu Danilovgrad.

Prema riječima direktora festivala Slobodana Marunovića, projekcije filmova biće još organizovane školama u Danilovgradu i Podgorici, kao na Univerzitetu Donja Gorica.

- Uvertira za ovaj festival bila je jednonedjeljna Međunarodna filmska kamp kolonija, koja je tokom avgusta ove godine bila održana u danilovgradskoj opštini, a gdje su studenti kamere, produkcije, montaže, dramaturgije i režije snimili film čija će premijera biti na ovom festivalu. Osim domaćih filmskih ostvarenja, biće prikazani filmovi produkcije iz regiona i šire – naveo je on, te dodao da su među odabranima „Velika sjeverna planina“ koji je nedavno dobio glavnu nagradu u Veneciji i oskarovac „Zaliv“.
Član Savjeta festivala i predsjednik stručnog Savjeta pokreta Zeleni Crne Gore Branko Lukovac, osvrnuo se na obilježavanje 25 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, istakavši da „imamo mnogo problema sa kojima se država suočava na putu ostvarivanja standarda koji su neophodni ka članstvu u EU.
- Sa tog stanovišta ovaj filmski festival je veliki doprinos ljudi iz kulture i umjetnosti u toj oblasti i, nadajmo se, jedna od najznačajnihjih manifestacija koje prate 25. godišnjicu opredjeljenja Crne Gore da se razvija kao ekološka država. Program za razvoj Crne Gore UN stao je uz ovaj festival i bilo bi dobro da manifestacija dobije status od opšteg crnogorskog značaja – dodao je Lukovac.

Ovogodišnji specijalni gost Festivala je Republika Hrvatska.

O najboljim filmovima odlučivaće stručni žiri kojim će predsjedavati prof. dr Sonja Tomović Šundić, a članovi su mr Aleksandra Vuković i Draško Đurović. Oni će donijeti odluke o najboljim u sve tri kategorije, kao i o dobitniku Gran prija.

Organizatori i producenti festivala su Opština Danilovgrad, Centar za kulturu Danilovgrad, Centar za multimedijalnu produkciju – CEZAM i Montenegrin Universal Theatre iz Podgorice, a projekat je podržalo Ministarstvo kulture.

K.J.

 

Portal Analitika