Društvo

Mihailo o hramu u Baru: Na krvavim temeljima se ne smije graditi hram božji

Vrhovni katunski pop Amfilohije umislio je da polaže pravo da interpretira našu prošlost usaglašenu s njegovim političkim namjerama, koje u pitanju naše zemlje nijesu dobronamjerne. Krajem septembra će da osvještava barsku sabornu crkvu posvećenu Svetom Vladimiru. Iako se prije nekolike godine, u poplavljenim temeljima te crkve, udavilo dvoje đece, zbog čega se na tim krvavim temeljima ne bi smio graditi hram božji. Uprkos svemu oni su ga sagradili, i u njemu će da prizivaju duha svetoga, smatra mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.
Mihailo o hramu u Baru: Na krvavim temeljima se ne smije graditi hram božji
Portal AnalitikaIzvor

Saopštenje mitropolita Mihaila prenosimo bez redakcijskih intervencija:

„ Inače, Sveti Vladimir je u crkvenim kalendarima za 1977. i 1997, godinu upisan crnim slovima kao i svaki drugi hrišćanski svetac, za razliku od Svetoga Save koji je označen crvenim slovima, kao svetitelj izuzetne svetosti. Dok je Sveti Vasilije Ostroški u tom kalendaru upisan, takođe crnim slovima, i to kao drugi svetac poslije izvjesnih svetih mučenika. Tek, kada je Crnogorska Crkva crvenim slovima upisala ovu dvojicu izuzetnih crnogorskih svetitelja u svom prvom kalendaru 1998. godine, Beogradska patrijaršija ih je naredne 1999. godine označila, takođe crvenim slovima. Tako je ta patrijaršija, čiji je katunski nadpop predstavnik velikosrpske hegemonije koji u svakoj Crnoj Gori koja nije velikosrpska vidi propast i nesreću, donedavno doživljavala ovu dvojicu crnogorskih svetaca.

O uvredama zdravoga razuma koje svakodnevno sije da ne govorimo. Sablažnjava naučnu i kulturnu javnost tvrdnjama o ključevima od Dečana i Skadra koji su se našli pod nogama Svetoga Petra cetinjskoga, ili o ljekovitim papučama Svetoga Spiridona, koje su donešene u Crnu Goru.  Taj nadpop se ponaša kao neko ko je u misiji među neukim narodom, želeći da ostavi utisak da vjeruje u to što govori, a ustvari radi  samo ono što je štetno za Crnu Goru. Dok se Srbija ponaša kao sila koja ga nadahnjuje da ruši naš ustavni poredak. Revizionističke težnje srpske vrhuške u pitanju ove zemlje su poslovične i zaklonjene su brigom za svoje sunarodnike, u čemu posreduje cetinjska filijala beogradske patrijaršije i njen poglavar lično. Ali postoji bitna razlika između tomosa kojim mašu beogradski popovi i božje blagodati koja se, očito ne izliva na tu crkvu. Zato Amfilohije nije episkop niti je cetinjska filijala Beogradske patrijaršije hrišćanska crkva.“

Portal Analitika