Politika

I ovdje se pojavili "dupli": Da li je neko umjesto vas dao potpis za izbornu listu?

Šest, deset hiljada potpisa, deset puta više od neophodnog broja...To su cifre sa kojima su nam se, prilikom predaje izbornih lista, pohvalile političke partije.
I ovdje se pojavili "dupli": Da li je neko umjesto vas dao potpis za izbornu listu?
Portal AnalitikaIzvor

Koliko su ti potpisi vjerodostojni, da li imamo lažnih, duplih, i da li se i ovdje pojavljuju preminula lica, Državna izborna komisija nema mogućnosti da u potpunosti provjeri.
Ta kontrola, kako upozoravaju stručnjaci, svedena je samo na formalne elemente koje zakon predviđa, odnosno na provjeru da li je birač upisan u spisak.

O ovome se juče polemisalo i na javnom viber čatu Centra za demokratsku tranziciju CDT.

Kako je rekla Milica Kovačević iz te nevladine organizacije DIK ne radi na autentičnosti potpisa, već provjerava da li je neko podržao više lista odjednom.

Kako je navela, već je utvrđen značajan broj duplih potpisa.

Tako je lista Alternative, kaže Nenad Koprivica iz CEDEM-a, vraćena na doradu, kako zbog neregularnosti u potpisima, tako i zbog drugih nedostataka.

DIK je otvoren za razgovor o ovom problemu, ali i dalje nema rješenja.Dragan Koprivica iz CDT-a smatra da bi potpise trebalo provjeravati po principu portala birači.me.

"Ukucaš ime i provjeriš. Nije važno da li je lista verifikovana. Potrebno je naknadno kontrolisati i podnositi prijave", smatra on.

Ukoliko saznate da je neko npr. u vaše ime dao podršku određenoj partiji, to se tretira kao krivično djelo.

Kao i svako drugo, potrebno ga je prijaviti.

Učesnici rasprave na viber čatu CDT-a saglasni su da je ove nepravilnosti potrebno ispraviti što hitnije, ali realnost nas ipak uvjerava da smo možda za ove izbore već zakasnili.

Najzanimljivije polemike o izborima 2016 pratite na javnom čatu CDT-a. Dovoljno je da kliknete nahttp://chats.viber.com/cdt-izbori2016.

Antena M

Portal Analitika