Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Povodi: Porodice povratnika tzv. ISIL ratnika, iz zemalja regiona, žrtve džihadističkih logističara

Povodi: Porodice povratnika tzv. ISIL ratnika, iz zemalja regiona, žrtve džihadističkih logističara

Ako je suditi po „mobilizaciji“ takozvanih logističkih grupa iz redova vehabista i salafista u zemljama regiona, a posebno u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Makedoniji, jedan od najmasovnijih povratničkih talasa sa ratišta u Siriji, Iraku i Libiji krenuo je početkom proljeća i još nije izgubio niti na masovnosti, niti na intenzitetu.
Povodi: Porodice povratnika tzv. ISIL ratnika, iz zemalja regiona, žrtve džihadističkih logističara
Portal AnalitikaIzvor

Pobjedini tutinski i novopazarski izvori svjedoče da su i u tom dijelu Sandžaka reaktivirane nekadašnje džihadističke ćelije, koje u novim okolnostima ne regrutuju potencijalne teroriste, nego nastoje da organizuju povratničke rute. Naravno, po planovima i nalozima logističkih centrala stacioniranih u nekoliko zapadnoevropskih zemalja.

Jedan od tutinskih sagovornika, hadži Mevludin Ć. objašnjava da su prve grupe sandžačkih logističara počele da stižu krajem aprila i početkom maja, a njihovi članovi godinama su prepoznatljivi po moćnim automobilima, markiranoj garderobi i tek povremenim i kratkim boravcima u mjestima porijekla. Rijetko su izazivali incidente na vjerskoj osnovi, ali su i vrapci na granama znali da pripadaju radikalnim opcijama za koje su čak i bivši muftija Muamer Zukorlić i njegovi najradikalniji sljedbenici bili nedostojni pripadnici islama. Naš sagovornik kaže da se radi pretežno o mlađim ljudima, koji su neko vrijeme pripadali vehabističkim grupacijama, da im u jednom trenutku ni taj „pokret“ nije bio dovoljno radikalan, pa su se sve više približavali furkanskim sljedbenicima džihadiste Abida Podbićanina i sa tim se pedigreom uključili u takozvane I S I L centre u Austriji , Švedskoj, Francuskoj i Švajcarskoj. Bili su, zapravo, spoljni momci vođa evropskih saradničkih mreža Idriza Biljibanija, Nusreta Imamovića, Nedžada Balkanija i Dževada Gološa.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika