Politika

Rudović: Uspostavićemo transparentnu upravu

Velika koalicija Ključ uspostaviće transparentnu upravu i snažan sistem odgovornosti za pojedince koji donose odluke od opšteg interesa, poručeno je iz te koalicije.
Rudović: Uspostavićemo transparentnu upravu
Portal AnalitikaIzvor

Kandidat za poslanika Neđeljko Rudović kazao je, na konferenciji za novinare, da Crna Gora zaslužuje odgovornu vlast koja se s pažnjom dobrog domaćina odnosi prema novcu građana i koja promoviše potpuno drugačiju političku kulturu od dosadašnje. 

“Zato se Velika koalicija obavezuje pred crnogorskom javnošću da će uspostaviti transparentnu upravu i snažan sistem odgovornosti za pojedince koji donose odluke od opšteg interesa”, poručio je Rudović.

Kako je kazao, uvešće oštriju kaznenu politiku za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i visoke korupcije. 

Rudović je pojasnio da će pojednostaviti proceduru zaplijene nezakonito stečene imovine i efikasnije je sprovoditi. 

“Donijećemo poseban Zakon o zaštiti državnih službenika i namještenika koji prijavljuju slučajeve korupcije”, rekao je Rudović.

Prema njegovim riječima, izvršiće hitnu reviziju i raskid privatizacionih i drugih ugovora, koji su državi i građanima nanijeli očiglednu štetu, kao i zaplijenu imovine funkcionera radi nadoknade pričinjene dokazanom krivicom.

Prema riječima Rudovića, zalažu se za uvođenje krivičnog djela nezakonito bogaćenje javnih funkcionera.

On je naveo da će usvojiti Zakon o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju imovine funkcionera čije porijeklo ne mogu dokazati.

“Uvešćemo obavezne kontrole imovine, prihoda i rashoda kao i plaćanje poreza lica na važnim funkcijama u pravosuđu, policiji i državnoj upravi koje su podložne zloupotrebama. Ukinućemo praksu dodjeljivanja stanova funkcionerima po povlašćenim uslovima”, saopštio je Rudović.

On je kazao da će podići efikasnost pravosudnog sistema u sankcionisanju organizovanog kriminala i korupcije.

Prema njegovim riječima, osnovaće poseban Fond od oduzete imovine stečene organizovanim kriminalom i korupcijom, koji bi se koristio za rješavanje teških socijalnih problema tranzicionih gubitnika na zapuštenom sjeveru, kao i finansiranje projektnog zapošljavanja na ovom području.

 

MINA

Portal Analitika