Politika

Uz sadašnju ekonomsku saradnju postoje uslovi boljeg odnosa CG i Francuske

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovane izvanredne i opunomoćene ambasadorke Republike Francuske, Christine Toudic, novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Čile, Juana Luisa Nila Valledor-a, kao i punomoćenog ambasadora Republike Kolumbije, Jaime Alberto Cabal Sanclemente-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.
Uz sadašnju ekonomsku saradnju postoje uslovi boljeg odnosa CG i Francuske
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Vujanović je je iskazao poštovanje Francuskoj za podršku Crnoj Gori u njenim evropskim i evroatlanskim integracijama kao i zadovoljstvo dobrom dinamikom procedure ratifikacije pristupnog protokola za članstvo u NATO. Iskazao je uvjerenje još snažnijeg prisustva francuskih kompanija u Crnoj Gori i novih partnerstava, tim prije što Francuska u Crnoj Gori ima SosijeteGenerale Montenegro banku. Naglasio je zato posebnu vrijednost ekonomske diplomatije novoimenovane ambasadorke.
 
Ambasadorka Francuske Christina Toudic dala je visoku ocjenu integaracionih uspjeha Crne Gore i saglasila se da uz sadašnju ekonomsku saradnju postoje uslovi da se ona unaprijedi čemu će ona biti primarno posvećena.

ile-copy

Vujanović je konstatovao da Crna Gora i Čile nemaju adekvatnu ugovornu bazu za ostvarenje saradnje što zahtijeva intezivnu aktivnost na zaključenju međudržavnih ugovora, a nakon toga razmjenu informacije o mogućnostima saradnje prije svega u ekonomiji.
 
Ambasador Čilea Juan Luis Nil Valledor je saopštio da bez obzira što je nerezidentni ambasador ima namjeru da čestim dolascima u Crnu Goru sagleda mogućnosti saradnje posebno koristeći šansu da se iz Crne Gore ostvaruje saradnja sa državama regiona.

kolumbija-copy

Predsjednik Vujanović je konstatovao potrebu stvaranja uslova za saradnju dvije države uz uspostavljanje partnerstva privrednih komora i organizaciju biznis foruma na kojima bi se sagledali prostori saradnje.
 
Ambasador Kolumbije Jaime Alberto Cabal Sanclemente je iskazao spremnost da pomogne komunikaciju privrednih komora.
 

Portal Analitika