Društvo

JOVOVIĆ: Rang lista za upis na prvu godinu FLU je neregularna

“Rang lista kandidata za upis u prvu godinu studija na Fakultetu likovnih umjetnosti je neregularna. Naime, prosvjetna inspekcija je reagovala po zahtjevu bivše generalne direktorice Ministarstva prosvjete prof. dr Tatjane Đurišić-Bečanović i konstatovala neregularnosti rang liste kandidata za upis u prvu godinu studija”, saopštio je generalni direktor Ministarstva prosvjete Ognjen Jovović. Saopštenje Jovovića prenosimo integralno.
JOVOVIĆ: Rang lista za upis na prvu godinu FLU je neregularna
Portal AnalitikaIzvor

Neregularnosti se odnose na činjenicu da je Upisna komisija dala sebi za pravo da odlučuje o prigovoru kandidatkinje Marije Marković na Rang listu I. Upisna komisija je trebala prigovor proslijediti Centralnoj komisiji za upis u skladu sa čl. 14 st. 3, 4, 5 i 6 Pravilnika o upisu, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore. Nadalje, prosvjetni inspektor je utvrdio da su u sastavu Komisije za upis bili i članovi Ispitne komisije, što se kosi sa Pravilnikom. Dodatno zabrinjava što je prva na Rang listi I Petrović Poljak Sara upisala studije FLU već u junu 2014, položivši sve ispite sa prve godine studijskog programa Slikarstvo, a zatim prekinula studije, da bi ponovno u junu 2016. godine konkurisala za upis u prvu godinu, što je protivzakonito. Konkurs se sprovodi u skladu sa čl. 93 Zakona o visokom obrazovanju i čl. 3 Pravilnika koji jasno ukazuju da se radi o upisu svršenih srednjoškolaca u prvu godinu osnovnih studija. Imajući u vidu da je Sara Petrović Poljak već jednom konkurisala (studijske 2014/2015), stoga ne može po drugi put steći i koristiti status budžetskog studenta prve godine studija, već je ovim rang lista u potpunosti obesmišljena, pa se može kazati da je riječ o privatnoj rang listi.

U prilog tome najbolje nam dokazuje slučaj kandidatkinje Marije Marković koja je konkurisala za upis u prvu godinu FLU kao najbolja učenica Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ i kao dobitnica nagrada na takmičenjima. Uspjeh koji je donijela iz srednje škole bio joj je gotovo zanemaren.Na prijemnom ispitu koji se sastoji iz tri dijela: testa opšte kulture, crtanja figure po živom modelu i slikanja mrtve prirode, sistemom eliminacije Marija Marković nije dobila ocjenu iz jednog predmeta. Zapravo, Komisija je izabrala radove onih kandidata koje je prema svojim jako čudnim kriterijumima biranja uzela u obzir, dok je ostale radove izuzela iz razmatranja. Dakle, ne postoji nikakav zapisnik niti druga bilješka sa ispita kojom bi se vidjele pojedinačne ocjene nastavnika po djelovima ispita i izvođenje srednje ocjene iz podnesene mape radova „Crtanja“ odnosno „Slikanja“. Time se kandidatkinja Marija Marković u potpunosti diskriminisala. Prosvjetni inspektor je uzeo u obzir ove argumente i naložio ponavljanje konkursa, na šta se oglušila dekanica FLU doc. dr Milena Jovićević.

Ukoliko se u što kraćem roku i prije početka predavanja ne uskladi rang lista za upis u prvu godinu studija FLU sa Pravilnikom o upisu, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore, novoimenovani generalni direktor Ministarstva prosvjete Ognjen Jovović će inicirati Ministarstvu prosvjete podizanje krivične prijave protiv dekanice FLU doc. dr Milene Jovićević.

 

 

 

Portal Analitika