Društvo

AMFILOHIJE na Krusima: Oni koji se odriču Kosova ruše temelje Crne Gore

Svetom arhijerejskom liturgijom sa parastosom postradalim braniocima krsta i otačastva u crkvi Svete Petke i svečanom akademijom, na Krusima juče je obilježena 220-ta godišnjica bitke na Krusima u kojoj su Crnogorci predvođeni Svetim Petrom Cetinjskim 1796. godine porazili vojsku skadarskog vezira Mahmut paše Bušatlije.
AMFILOHIJE na Krusima: Oni koji se odriču Kosova ruše temelje Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor


Služili su Arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski  Amfilohije i episkop dioklijski Kirilo, uz sasluženje sveštenstva i molitveno učešće mnogobrojnih vjernika.
Mitropolit Amfilohije je nakon parastosa rekao da danas obilježavamo 220 godina mučeništva i stradalništva Svetoga Petra Cetinjskoga i vitezova koji su život svoj na ovom mjestu položili za vjeru i otačastvo.
„Branili su krst časni i slobodu zlatnu, a nisu branili pare zarađene na nepošten način, kao što to obično biva u ova naša vremena. Nisu branili svoju sujetu i svoje vlastoljublje. Branili su obraz svoj, Crkvu Božju, branili su vjeru Hristovu pravoslavnu, svoju djecu, svoje porodice, ondašnju malu Crnu Goru koja je zablistala kao nebeska zvijezda blagodareći Svetome Petru Cetinjskome“, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.
On je kazao da bi način na koji je vojevao Sveti Petar Cetinjski mogao da bude primjer svima koji su i prije i poslije njega, do danas, ratovali.
„A naročito onima koji danas organizuju bratoubilački rat na Ukrajini, koji radi svojih interesa, radi nafte pokreću milione ljudi sa njihovih drevnih ognjišta. Oni ne brane svoja ognjišta i svoje oltare po Ukrajini, Siriji, Iraku i Avganistanu. Ne brane oni ljudska prava, jer se ljuska prava brane na način kako je to radio Sveti Petar Cetinjski – neka to čuju i Amerikanci i Evropljani, i savremeni Crnogorci. Neka to čuju i oni koji su, prije svega Crnoj Gori oteli Kosovo i Metohiju. Rekao sam to ovih dana, i ponavljam i ovdje: oni koji se u Crnoj Gori odriču Kosova i Metohije, oni potkopavaju temelje Crne Gore, ruše Crnu Goru, stavljaju minu pod njene temelje i pod njenu slobodu i njeno dostojanstvo istorijsko“, poručio je Amfilohije.
Mitropolit Amfilohije je podsjetio na znamenitu misao Svetog Petra Cetinjskog da je u imenu Božjem sud i pravda.
„On je to onda poručio paši Bušatliji, i danas poručuje svim bušatlijama, pašama i silnicima istoka i zapada koji misle da su oni gospodari života i smrti. To govori svima i podstiče sve, naročito ove naše koji su na vlasti da se radi svojih interesa ne odriču svetinja Kosova i Metohije, jer su Kosovo i Metohija krvlju vjekovima zalivani, još od vremena Svetoga Jovana Vladimira. Ko onda ima pravo da se danas odriče Kosova i Metohije? Na žalost, ova vlast je to uradila. I nadamo se, ima još uvijek nade da se poprave. A ako se ne poprave, onda će Bog da presudi kome pripada vlast i kome pripada budućnost u ovoj našoj državi. I tamo i ovdje, i na svakom mjestu“, poručio je Mitropolit Amfilohije.
Posljednji živi muški potomak knjaževske porodice Crnojevića i porodice Bušatlija Stanko Crnojević Bušatlija kazao je da se Božjim promislom i dobrotom mitropolita Amfilohija on od nedavno upoznaje sa svojom prapostojbinom.
„Ova napaćena zemlja doživjela je i preživjela mnoga čudesa, ali je jedno tek danas ugledala. Kao Mahmut Bušatlija, poslednji muški izdanak Mahmut paše Bušatlije, onoga koji je ovdje izgubio glavu, ja predstavljam porodicu koja je izgubila ovu bitku. Ali, kao Stanko Crnojević, poslednji muški izdanak Ivana Crnojevića, ja ovdje danas predstavljam i narod koji je pobijedio u ovoj slavnoj bici“, rekao je on.
Propraćen gromoglasnim aplauzom on je dodao da je Božje nadahnuće Svetoga Petra obavezalo potonje generacije da sačuvaju posječenu glavu Mahmut paše.
„Da ih podsjeća njegovo porijeklo, da znaju odakle je došao, da su se toga dana tukli među sobom Crnogorci i oni drugi Crnogorci. Ali i na to kako završavaju gordi i prijeki vladari. Ali izgleda i da je Sveti Petar time htio da ostavi luču vodilju potomcima Mahmut paše ka njihovim korijenima. I tako je ta posječena glava, svijetleći u rukama našeg mitropolita Amfilohija, mene dozvala na Cetinje gdje je svaki kamen put ka mojim korijenima, ka Ivanu Crnojeviću i njegovom sinu Stanku koji je postao Skender beg“, kazao je on.
On je rekao da mu se čini da njegovo krštenje nije samo lični čin.
„Možda je to Božje proviđenje i znak da je više došlo vrijeme da se ne dijelimo, pogotovo ako te podjele vode novom bratoubilaštvu“, poručio je Stanko Crnojević Bušatlija.
 (Mitropolija.me)

Portal Analitika