Svijet

Novi burkini skandal u Francuskoj: Muslimanku otjerali sa plaže

Studentkinja medicine iz Australije, muslimanske vjeroispovijesti, morala je da napusti plažu u Francuskoj poslije prijetnji drugih kupača zbog nošenja burkinija.
Novi burkini skandal u Francuskoj: Muslimanku otjerali sa plaže
Portal AnalitikaIzvor

Zejneb Alshelh (23) studentkinja medicine rekla je za australijske medije da je otputovala u Evropu da bi pokazala solidarnost sa lokalnim muslimankama, prenosi BBC.

Na video-snimku prikazanom na Kanalu 7 vidi se kako lokalno stanovništvo prijeti djevojci u burkiniju da će pozvati policiju, ako odmah ne napusti plažu.

Ona je naglasila da je otputovala u Francusku kako bi se upoznala sa situacijom i pomogla djevojkama koje samo žele da žive "normalan život".

Nekoliko muškaraca upozorilo je studentkinji da mora odmah da napusti plažu u Vilnev-Lubeu ili da će oni pozvati policiju.

Prema njenim riječima, ostali kupači su je ismijavali i dobacivali neprimjerene komentare.

"Nisu bili srećni što smo bili na plaži, čak i ako se to dogodilo u mjestu gde je zabrana ukinuta. Počinje na plaži, a može se završiti ko zna gdje", rekla je Alshelh.

Tridesetak francuskih ljetovališta zabranilo je nošenje burkinija na plažama poslije terorističkih napada u Nici. Vrhovni sud u Francuskoj oborio je u avgustu ovu zabranu.

Gradonačelnici su kao razlog za zabranu naveli zabrinutost oko javnog reda poslije islamističkih napada ovog ljeta, a mnogi zvaničnici su iznosili argument da je burkini znak ugnjetavanja žena.

Nošenje burkinija je zabranjeno u Nici, Kanu, Vilnev-Lubeu i još tridesetak francuskih ljetovališta.

 

Izvor: b92.net

Portal Analitika