Abiznis

Stiglo 800 primjedbi na PPNOP: Građani traže betoniranje zelenih površina i obale

Čuvena Rambova satirična pjesma "Beton" (Beton, beton, samo beton/ Beton nama treba), ovih dana ponovo je dobila na aktuelnosti. Naime, vjerovali ili ne, građani primorskih opština, umjesto da traže zaustavljanje daljeg predimenzioniranog betoniranja crnogorske obale, oni zahtijevaju promjenu namjene svojih zelenih površina u namjenu za stanovanje i turizam (!)
Stiglo 800 primjedbi na PPNOP: Građani traže betoniranje zelenih površina i obale
Portal AnalitikaIzvor

"U toku trajanja Javne rasprave pristiglo je oko 800 primjedbi na Nacrt Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore (PPPNOP CG). Primjedbe su dostavili građani, primorske Opštine, Mjesne zajednice kao i Nevladine organizacije. Primjedbe građana se u najvećem broju, gotovo isključivo, odnose na pojedinačne parcele u vlasništvu za koje se traži promjena namjene zemljišta, iz zelenih površina i poljoprivrede u namjenu stanovanje i turizam", piše u Vladinoj Informaciji dostavljenoj Portalu Analitika.

Drugim riječima, građani traže dalje betoniranje obale i zelenih površina iako u Nacrtu Plana jasno piše da mediteranske zemlje imaju daleko manji udio izgrađenosti primorja.

U velikoj mjeri, kako se konstatuje u Informaciji, zahtjevi građana se odnose na zadržavanje namjene iz važećih planskih dokumenata, obzirom da je Nacrt PPPNOP u određenoj mjeri redefinisao namjenu prostora, a sve u cilju smanjenja građevinskih područja, za koje je u prethodnim analizama dokazano da su predimenzionisana.

"Mjesne zajednice su dale primjedbe vezane za status usvojenih lokalnih planskih dokumenata kao i status pojedinih zona u nacrtu plana, odnosno za pitanja stečenih prava po osnovunamjena iz važećih planova.Primjedbe opština se u najvećoj mjeri odnose na sugestije u vezi planskog tretmana određenihstrateških pitanja i pitanja od lokalnog interesa, odnosno na viđenje nadležnih u vezi važnih lokacija za ekonomski i turistički razvoj opština", piše u Informaciji.

Tokom trajanja Javne rasprave, ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović zajedno sa saradnicima susreo se sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se dominantno bave pitanjima zaštite životne sredine. Sastanak je održan u Podgorici, na inicijativu Ministarstva i NVO Ozon. Dominantna interesovanja predstavnika NVO odnosila su se na restriktivan pristup u planiranju građevinskih područja, a zajednički zaključak je bio da proces izrade plana mora biti prije svega usklađen sa visokim ekološkim evropskim standardima u ovoj oblasti, na čemu treba dodatno raditi da bi Plan to ispunio.

Plan predviđa smanjenje planiranog građevinskog područja i svođenje u razumne – održive okvire,  tj. smanjenje građevinskog područja sa 15% na razumnih 9% odsto.

Nacrt plana  propisuje da u širem obalnom pojasu od 1.000 metara, u izdvojenim građevinskim područjima, nije dozvoljena nova stanogradnja, već isključivo izgradnja u svrhu turističke i privredne djelatnosti.

P.Z.

 

Portal Analitika