Crna hronika

Begović: Tražiću da se Maroviću kazne spoje u jednu i smanje

Advokat Zdravko Begović, koji zastupa bivšeg funkcionera DPS a Svetozara Marovića, kazao je za Pobjedu da će iskoristiti pravnu mogućnost i tražiti da se dvije zatvorske kazne njegovog klijenta spoje ujedinstvenu i smanje.
Begović: Tražiću da se Maroviću kazne spoje u jednu i smanje
Portal AnalitikaIzvor

Na osnovu dva sporazuma koje je Marović potpisao sa Specijalnim tužilaštvom, a koje je Viši sud prihvatio, osuđen je ukupno na tri godine i deset mjeseci zatvora.

„Ja kao branilac imam obavezu da podnesem zahtjev sudu da spoji te dvije kazne i biće mu donijeta kazna koja mora biti manja od tri godine i deset mjeseci“, kazao je Begović za Pobjedu.

On je dodao da će presuda postati izvršna kada Viši sud dostavi spise Osnovnom sudu u Kotoru.

„Taj sud će uputiti poziv za izdržavanje zatvorske kazne Svetozaru Maroviću i on je dužan da se odazove“ naveo je Begović.

On je objasnio da nije moguće da njegov klijent služi kaznu u kućnom pritvoru, jer zakon to ne omogućava.

„Po našem zakonu kućni pritvor je moguć samo za kaznu zatvora od šest mjeseci. Ali, svakako ćemo iskoristiti sva pravna sredstva za smanjenje kazne", kazao je Begović.

Podsjetimo, Marović je priznao da je kao šef kriminalne organizacije upravljao prljavim poslovima u četiri budvanske afere, a u kojima je oštećen budžet opštine. Dogovorom sa Tužilaštvom pristao je odleži dvije godine i plati 50.000 eura zbog učešća u malverzacijama prilikom izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda (WTA), platoa na Jazu, preprodaji državnog zemljišta u Prijevoru i preraspodjeli poslovno-stambenog prostora u TQ Plazi.

Prošle nedjelje Viši sud je prihvatio drugu nagodbu kojom je Marović dogovorio da odleži godinu i deset mjeseci zatvora, plati 50.000 eura kazne i vrati 1.096.000 eura koje je prihodovala kriminalna organizacija u slučajevima gradnje Donjeg bulevara u Budvi, puta u selu Krapina, predmetima „Properti investment" i „Kopi rajt“.

Kada je bio na ročištu u Višem sudu, medijima je dostavio izjavu za javnost, u kojoj je, između ostalog, naveo da je on kriv, a ne njegova porodica, niti partija. U izjavi za medije preuzima krivicu na sebe, čak i u onim slučajevima kada, kako kaže, za sebe nije imao koristi ni centa.   

Portal Analitika