Politika

DEDOVIĆ: DIK ne može da provjeri vjerodostojnost potpisa

Član Državne izborne komisije Vlado Dedović kazao je Pobjedi da DIK nema mogućnosti da provjeri vjerodostojnost potpisa podrške birača izbornoj listi, te da je kontrola svedena samo na formalne elemente predviđene zakonom.
DEDOVIĆ: DIK ne može da provjeri vjerodostojnost potpisa
Portal AnalitikaIzvor

Komisija će, kako je kazao, u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika kontrolisati sve podnesene izborne liste.

- Mogu reći da će kontrola biti ograničena na pojedine elemente koje DIK može kontrolisati, u skladu sa zakonom. U tom procesu Komisija će vršiti provjeru da li je izbornu listu svojim potpisom podržao zakonom propisan broj birača, da li lica koja su podržala određenu izbornu listu imaju biračko pravo i da li je isti birač, eventualno, podržao više izbornih lista - objasnio je Dedović.

Sam proces kontrole, kako napominje, nije metodološki uobličen već se postupanje DIK-a zasniva na ranije uspostavljenoj praksi provjere potpisa podrške.

 - Mišljenja sam da je DIK trebao da usvoji poseban metodološki okvir provjere validnosti izbornih lista, imajući u vidu da je sam postupak provjere svih navedenih elemenata jedan od najznačajnijih elemenata izbornog procesa u kojem se izborne liste utvrđuju i proglašavaju - rekao je Dedović.

On podsjeća da je DIK već informisao skupštinski Odbor za praćenje primjene izbornih zakona da „nema mogućnosti da provjerava vjerodostojnost potpisa podrške birača izbornoj listi“, zbog čega će kontrola biti svedena samo na formalne elemente predviđene zakonom.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika