Društvo

Sjutra blokada saobraćajnice na Zlatici

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji zahtijevaju isplatu otpremnina, blokiraće sjutra saobraćajnicu na izlazu iz Podgorice na Zlatici.
Sjutra blokada saobraćajnice na Zlatici
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković kazao je agenciji Mina-business da će blokada kod stadiona fudbalskog kluba Kom na Zlatici, odnosno na pješčkom prelazu, trajati od 11 sati do 12 sati.

“Nakon toga ćemo se vratiti od 13 sati na bulevar Svetog Petra Cetinjskog i na toj dionici, kao i do sada, protestovati do 16 sati”, rekao je Raković.

On je naveo da se nada da će premijer Milo Đukanović sa Vladom realizovati sprovođenje Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, koji je Skupština usvojila u julu prošle godine kao lex specialis.

“Ako se realizuje zakon, mi bismo odmah sve prekinuli. Ali, ako se ne ispune naši zahtjevi nastavljamo sa blokadom u srijedu i petak”, rekao je Raković i dodao da neće odustati od protesta dok im se ne ispune zahtjevi.

Bivši radnici će, kako su najavili, blokirati i kružni tok na Zabjelu u srijedu, a izlaz iz glavnog grada prema Nikšiću i Cetinju u petak.

Bivši radnici su u prethodne dvije sedmice blokirali kružni tok na Zabjelu, saobraćajnicu na izlazu iz Podgorice prema Cetinju i Nikšiću, kao i saobraćaj na Smokovcu.

Penzioneri su proteste ispred Skupštine počeli u martu, ali su ih krajem jula privremeno prekinuli zbog inicijative koju je uputila grupa poslanika da se o njihovom problemu raspravlja na narednoj sjednici Vlade.

Vlada je nedavno usvojila zaključke u vezi rješavanja pitanja isplate otpremnina bivšim radnicima KAP-a, koji se odnose na to da se ispoštuju zaključci izvršne vlasti iz aprila ove godine.

Vlada je zaključke uputila parlamentu, koji o njima treba da se izjasni.

Za isplatu penzionera KAP-a potrebno je 5,45 miliona EUR.

Portal Analitika