Politika

Grbović: Finansijski učinak Opštine Nikšić više nego dobar

Opština Nikšić je, zahvaljujući predanom radu na popravljanju ekonomske situacije, uspostavila punu finansijsku stabilnost u budžetu, saopštio je gradonačelnik, Veselin Grbović.
Grbović: Finansijski učinak Opštine Nikšić više nego dobar
Portal AnalitikaIzvor

Nikšić je, svečanom sjednicom Skupštine, obilježio 18. septembar - Dan oslobođenja od fašističkog okupatora i podsjetio na značajne datume upisane u istoriji Crne Gore, ali i na urađeno između dva septembra, čime se znatno popravila slika grada.

Grbović je kazao da su predano radili na popravljanju ekonomske situacije.

"To je rezultiralo uspostavljanjem pune finansijske stabilnosti u budžetu grada", naveo je on.

Kako je rekao, lični dohodci isplaćuju se redovno, kao i porezi i doprinosi prema državi.

"Otplaćuju se redovno sve obaveze Opštine prema dobavljačima, državi i drugim institucijama, a ubiraju se prihodi koje lokalna uprava može zakonski naplatiti“, kazao je Grbović na svečanoj sjednici Skupštine, kojoj je prisustvovao i predsjednik države, Filip Vujanović.

Gradonačelnik je kazao da su time „prebrinuli brige koje su lokalnu upravu mučile u prethodnom periodu“.

''U godini od prošlog septembra uspjeli smo da završimo i započnemo niz infrastrukturnih projekata i da značajno pokrenemo i oporavimo privredne kolektive koji su u periodu tranzicije prolazili kroz težak period svog rada“, kazao je Grbović.

Govoreći o urađenom, gradonačelnik se pohvalio rekonstrukcijom jedinog olimpijskog bazena u Crnoj Gori, i ocijenio da ta značajna investicija već na početku pokazuje da može biti finansijski stabilna. 

''Završeni su i radovi na aerodromu na Kapinom Polju i u toku su aktivnsoti za dobijanje licenci i sertifikata za njegovo uključenje u pružanju vazduhoplovnih usluga“, rekao je Grbović. 

On je podsjetio i na otvoreni Naučno–inovacioni centar Tehnopolis, značajnu investiciju i za Crnu Goru, na useljenu zgradu za raseljene sa 62 stana, urađenu u pratnerstvu sa Evropskim regionalnim fondom, koji je obezbijedio donaciju, kao i na započetu gradnju zgrade sa 75 stanova za penzionere.

Grbović je podsjetio i na završene infrastrukturne radove na saobraćajnici kod Trubjele koje je finansirala Direkcija za saobraćaj i najavio u narednom periodu početak rekonstrukcije puta od Petrovića ka Vraćenovićima.

On je kazao da su u toku i fazni radovi na rekonstrukciji gradskog Trga, koji će, kako smatra, po završetku tog posla biti ubjedljivo najljepši u Crnoj Gori.

Grbović je dodao da se nastavlja i izgradnja Bulevara 13 jul. 

''Završen je i vodovod u selu Orah, a završavaju se i radovi kako bi i Mjesna zajednica Lukovo dobila vodu“ , kazao je Grbović.

Govoreći o projektima iz oblasti zdravstene zaštite i predškolskog obrazovanja, Grbović je podsjetio na otvaranje ambulanti u Dragovoj Luci i Vidrovanu, kao i tri vrtića u prigradskim naseljima.

''Jedna od većih investicija u Crnoj Gori je i postavljanje vjetrenjača na Krnovu, a crnogorski elektroprenosni sistem privodi kraju značajnu investiciju, čime će se obezbijediti sigurno snabdijevanje strujom na duži rok “, kazao je Grbović.

Govoreći o oživljanju privrednih kapaciteta, on je podsjetio na pokretanje nove proizvodnje u Željezari, Boksitima, Javorku, ulazak češkog investitora u Metalac, radove na rekonstrukciji dugo zatvorenog hotela Onogošt, kao i skoro planirano pokretanje kapaciteta u mljekari Nika i Monteživu. 

Grbović je naveo i da privatni investitori završavaju realizaciju više značajnih investicija u gradu, pa je, pored vjetrenjača na Krnovu, pri kraju gradnja poslovnih centara kod Opštine i pijace, zgrada kod Sportskog centra, Osnovna škola "Mileva Lajović Lalatović", iza meandera, poslovna zgrada kod solitera, a počinju da se rade i novi objekti. 

Uprava grada posebno je ponosna na projekat Programa podrške koji realizuju u saradnji sa Ministarstvom kulture, što je rezultiralo da skoro svaki dan u protekloj godini bude obilježen nekom kulturnom manifestacijom. 

Na svečanoj sjednici Skupštine uručeno je i najveće opštinsko priznanje - Nagrada oslobođenja koja je dodijeljena Javnoj predškolskoj ustanovi „Dragan Kovačević“.

Predsjednik žirija za dodjelu nagrade doktor, lija Ašanin, podsjetio je da je prvi vrtić u Nikšiću otvoren 1950. godine, a da danas postoji 19 vaspitnih jedinica u kojima boravi 1,9 hiljada mališana. 

Direktorica te Javne ustanove, Radmila Backović, kazala je da budućnost grada leži u vrtićima i najmlađima, što ukazuje i na simboliku dodjeljivanja najvećeg opštinskog priznanja.

Povodom Dana oslobođenja, kao priznanje za 
izuzetan uspjeh u studiranju, uručene su i studentske nagrade - Neveni Crnogorac, Aneti Baćović, Mariji Nikčević, Mileni Nikolić, Ani Marušić, Nedi Bošković i Mileni Ratković.

Zahvaljujući se u ime nagrađenih, Nikčević je kazala da nagrada već godinama predstavlja potvrdu da grad računa na svoje najbolje resurse, obrazovane ljude.

“Nikšić može da se ponosi, jer ulaže u istinsku vrijednost. Marljivim radom potrudili smo se da svoje biografije pripremimo za sledeći korak – zapošljavanje. Na tom putu naše znanje je najveća preporuka, a naše nagrade da smo već zapaženi, ali nije uvijek sigurno da će na putu zaposlenja sa druge strane biti neko ko će zasigurno te kvalitete prepoznati“, rekla je Nikčević.

Ona je istakla da je znanje neotuđiv kapital, kao i da onaj ko je odlučio da ulaže u obrazovanje ne može biti na gubitku.

Portal Analitika