Politika

Vujanović: Strateška opredjeljenja države na ozbiljnoj provjeri

Neka strateška opredjeljenja Crne Gore biće na ozbiljnoj provjeri na predstojećim izborima, ocijenio je predsjednik države Filip Vujanović.
Vujanović: Strateška opredjeljenja države na ozbiljnoj provjeri
Portal AnalitikaIzvor

On je danas prisustvovao svečanoj sjednici nikšićkog parlamenta, povodom 18. Septembra – Dana opštine.

Na pitanje novinara da li se slaže sa ocjenom premijera Mila Đukanovića da 16. oktobra na izborima Crna Gora brani svoju državu i evroatlanski put, Vujanović je kazao da je „evroatlanski, ali i evropski put na opredjeljenju podrške javnosti“.

''Nikada nijesam NATO integracije posmatao osim kao jednu potvrdu ozbiljnosti integracija. Smatrao sam da, ostvarujući standarde Alijanse, ostvarujemo i standarde Evropske unije, jer se sa njima istovremeno vode pregovori“, rekao je Vujanović.

On je kazao da ne može zamisliti da se pokazuje neozbiljnost u pregovorima za evroatlanske integracije, a da se istovremeno pokazuje ozbiljnost za pridruživanje Evropi. 

''To su kompatibilni procesi, i građani Crne Gore glasajući za evroatlansku budućnost naše države glasaju za ono gdje Crna Gora pripada. Riječ je o standardu koji obezbjeđuje bolji kvalitet života i osigurava Crnoj Gori da njena ekonomija i standard građana budu na većem nivou“, istakao je Vujanović.

Upitan da li će kao predsjednik države imati neku inicijativu povodom, po nekim ocjenama, nikad dramatičnije i oštrije izborne kampanje, Vujanović je kazao da korist donosi samo pozitivna kampanja.

''Crna Gora i njena javnost najbolje primaju pozitivne informacije i takvu viziju. Pozitivna kampanja predstavlja očekivanje Crne Gore i njene glasačke javnosti, a negativna ozbiljan rizik. Ona pokazuje i nespremnost da prihvatite i saopštite pozitivnu ideju, i kako ste se do sada odnosili. Sa druge strane pokazuje i da ste spremni saopštiti nešto što nije provjereno, nije istinito“, rekao je Vujanović.

To, kako je naveo, ne pripada ni strukturi Crne Gore, ni njenim glasačima, „a negativna kampanja ne predstavlja ni dobru preuzentaciju onog koji je promoviše i ne može mu donijeti dobro“.

''Očekujem da će glasači i ovog puta dati pravi odgovor na odnos između pozitivne i negativne kampanje“, rekao je Vujanović.

Portal Analitika