Društvo

Revija: Prvo idu popovi, onda idu kozaci i bajkeri

Prije nekoliko dana u Kotoru je formirana takozvana "Balkanska kozačka vojska". Taj događaj, promovisan kao nešto što je izazvalo „veliku pažnju javnosti“, ipak je samo nešto nalik revijalnoj zabavi. Plus, uobičajeno izgovorene „istine“ koje svako malo navrate na ove prostore. Pa, je li u svešteničkim džipovima, na motorima ili samo niotkuda, ostaje isključivo u tom zabavno – revijalnom domenu. A pravo na zabavu vam zasigurno niko ne može oduzeti. Doduše, pod uslovom da ne prijetite državi domaćinu. Mada, tu zapravo počinje jedna naročita zabava...
Revija: Prvo idu popovi, onda idu kozaci i bajkeri
Portal AnalitikaIzvor

U najboljoj tradiciji organizacije jedne revije, u Kotoru je je formirana tzv. "Balkanska kozačka vojska", uz prisustvo arhijerejskog namjesnika bokokotorskog Momčila Krivokapića. A i brojnog pravoslavnog sveštenstva, kako je već navedeno u zvaničnom saopštenju. Ovaj događaj su uveličali i, prema istom saopštenju, “26 kozačkih delegata iz drugih kozačkih centara sa Balkana”. Plus, neizostavna napomena da iza svakog predstavnika kozačke jedinice stoji najmanje 50 kozaka. Znate već, prebrojavanje vojne sile spada u vojno propagandnu doktrinu, nezaobilazna je stvar, to tako mora da se odradi, nema tu pogađanja, čisto po vojnički.

Mada to sa vojnom doktrinom, odnosi se ponajprije na “pripremu oružanih snaga za sukobe i metode uspješnog djelovanja u tim sukobima”. Tako kaže “sitno slovo” – čisto po vojnički.  

“Prvo ide Momčilo…”: Nego, mnogo je zanimljivije kazivanje sa već pomenutog događaja. A i zabavnije.

Prvo pop, kako to već ide po redu, već pomenuti Momčilo Krivokapić, protojerej Srpske pravoslavne crkve, stavrofor, kako zapravo glasi njegovo zvanje. A i njegov pozdravni govor: "Dragi kozaci i noćni vukovi, za vjeru pravoslavnu – zdrastvujte!"

Jeste, za sve one sa malo boljim pamćenjem, to je onaj isti pop što je u aprilu ove godine upravo grad Tivat nazvao ustašoidnim gradom.

I jeste, zanimljivosti radi, iz tog grada potiče i organizacija koja je najavila događaj formiranja Balkanske kozačke vojske, dakle, “Matica Boke”.  Ima ovo sa tim popom na sajtu youtube.com, prilično je zabavno, doduše samo za one izuzetno tolerantne, sa debelim živcima, raspoložene za ultradesničarska lupetanja i još jedno slušanje priče o srpskim krajevima i srpskim zemljama. Ne, Crna Gora se nigdje ne spominje.

Uz ovaj nastup, na ovom skupu je posebno bilo interesantno i kazivanje sekretara bajkerske crnogorske organizacije "Noćnih vukova" Ratka Vukčevića. Čovjek lijepo kaže: “Nas jedino što zanima je mir i ljubav među braćom”.

Doduše, tu mi malo smeta što se sestre ili samo žene nikako ne spominju. Nije baš u redu. Nego, to je kozačka stvar, kakve ja imam veze s tim…

zeljko2

“Make love, not war”: Tek, na ovom mjestu već ide ono od Karvera i “O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi”. Dakle…

Jeste, kozaci su oni likovi što su bičevali pripadnice ruske pank rok grupe “Pusy riot”. Postoje o tome veoma vidljivi snimci na kojima ćete uočiti sredovječnog muškarca sa šticovanim brkovima kako bičem mlati po djevojci koja je tek stekla punoljetstvo i koja nemoćno, uz bolni vrisak, samo pruža gole ruke. I dobija batine.

Jeste, kozaci su oni likovi što su iz zabave polijevali mlijekom, a onda i pretukli ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog i njegovih pet saradnika na aerodromu u Anapi, Krasnodorskom kraju, udarajući podjednako i muškarce i žene. Kakve crne razlike u batinanju? Nema toga kod kozaka. Samo mir, ljubav i pravoslavlje.

Jeste, kozaci su i oni likovi koji su nazivajući se Kozačkom milicijom razbili od batina aktiviste ekološke organizacije “Greenpeace”. Jeste, fotografija jednog od tih pretučenih ljudi je obišla svijet, tek da se taj isti svijet upozna sa kozacima. 

Jeste, među kozacima je i onaj lik poznat pod imenom Babaj koji je svojevremeno obavijestio Obamu da ako do trenutka kada kozaci uđu u Kijev, Obama ne odvede sve svoje "crnce" iz Ukrajine, da će ga on i njegovi kozaci stići, i da će se tamo, u mjestu prijave boravka, razračunati s njim. Ovaj dio je, dakako, pun neskrivene ljubavi prema rasiszmu, što se svakako može pamtiti kao kozačka nadarenost prema različitostima.

zeljko3

Prohujalo sa zastavom: Važno je napomenuti i kako se na ovom skupu u Kotoru pomenula i Crna Gora. Vjerovali ili ne… Navodno, prema napomeni organizatora, neđe je bila progurana i zastava te iste, kako se već zove, Crne Gore. Doduše, nije se nešto naročito viđela. Sve druge jesu, baš kao što se vidi na slici.

Uz poruku kozačkog generala Viktora Vladimiroviča Zaplatina da “Srbi nikada neće biti naši neprijatelji”. U tom kontekstu, o Crnoj Gori i Crnogorcima nije bilo ni riječi. Tek, to bi otprilike i bila stvarna poruka zemlji domaćinu ove revijalne zabave.     

Ili bi bilo bolje da finiširamo riječima kozačkog pukovnika, glavnog atamana (kozački čin) za Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku, Vojislava Vidakovića koji je na skupu istakao kako su  kozaci Hristovi ratnici.

“U ljubavi prema bližnjemu svome i rodu svome”.

Taman do zaključka ove priče.

Sačuvaj me Bože ove ljubavi.

 

Željko VUKMIROVIĆ

 

 

 

 

Portal Analitika