Društvo

Mitja Močnik iz drugog ugla: Porodica i prijatelji definišu čovjeka

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Mitja Močnik priča u razgovoru za Pobjedu da je imao sasvim normalno djetinjstvo sa majkom, ocem i starijim bratom. Glavno interesovanje u tom periodu bio mu je sport, ali je kasnije košarku ostavio zbog studija.
Mitja Močnik iz drugog ugla: Porodica i prijatelji definišu čovjeka
Portal AnalitikaIzvor

Za dobar porodični život nema posebni recept – naglašava da su bitni razumijevanje, tolerancija i poštovanje partnera. Kaže da toga nije bilo, danas ne bi bio u Podgorici, a vjerovatno ni u drugim državama gdje je obavljao diplomatsku službu.

POBJEDA: Odakle Vaša porodica vodi porijeklo?

MOČNIK: Rođen sam u Ljubljani, nažalost u prošlom vijeku, a živim u manjem gradu Kamniku sa 30 hiljada stanovnika, ispod Kamniških Alpa i planina. Odrastao sam sa majkom, ocem i starijim bratom, koji je od mene stariji sedam godina. Otac je bio radnik, a i strastven lovac, majka je bila službenica, koja se starala o familiji, a moje porijeklo je različito. Neki preci dolaze iz južnijih krajeva, neki su sa sjevera, preko teritorije današnje Slovenije. Otac je prošao Drugi svjetski rat, nije se bavio politikom, takođe ni majka. Moja rodbina, ako mogu tako da kažem, je jako razgranata, prezime Močnik je do neke mjere sinonim za grad u kojem živim. Jedan od mojih daljnih predaka bio je i gradonačelnik tog grada prije sto i nešto godina. Po majčinoj strani, stričevi su poslije Prvog svjetskog rata otišli u Pitsburg, gdje je ime Petrovčič poznato. Nikad se nijesam bavio genealogijom, možda ću to uraditi kad odem u penziju, kad ću imati možda malo više vremena. Otac i majka rođeni su 1926. i 1932, preživjeli su nekoliko režima. Sve u svemu, to je bila sasvim klasična radnička porodica sa svim problemima s kojim se součavala 60-ih i 70- ih godina prošlog vijeka.

POBJEDA: Ko sada čini Vašu porodicu?

MOČNIK: Supruga Biserka radi u Ministarstvu za kulturu Slovenije, ćerka Špela je pravnica, a zet Jaka je isto uspješan i radi u privatnoj firmi. Unuka Gaja ima dvije i po godine, pa mi je tako pored svih ljepota Crne Gore i prijatelja koje imam tu, ipak važno da svraćam češće u Sloveniju, naravno kada mi to omogućavaju radne obaveze.

POBJEDA: Šta je najbitnije za dobar porodični život?

MOČNIK: Za dobar porodični život nemam nekog posebnog recepta. Bitni su razumijevanje, tolerancija i poštovanje partnera. Da toga nije bilo, danas ne bih bio u Podgorici, pa vjerovatno ni i u drugim državama gdje sam obavljao diplomatsku službu.

POBJEDA: Koliko ste znali o Crnoj Gori kad ste došli u Podgoricu, a kakvi su Vam sad utisci? Šta je zajedničko Crnoj Gori i Sloveniji, a koje su karakteristične razlike?

MOČNIK: U Crnu Goru sam prije i poslije 2006. godine dolazio službeno u različitim svojstvima, a privatno kao turista. Sa prijateljima smo u više navrata posjetili različite krajeve u Crnoj Gori, pa sam upoznao ljepote vaše države, koja u mnogo čemu liči na Sloveniju. Obje zemlje su mediteranske, a i zemlje sa planinama i brdima. U Crnoj Gori je mediteranski mentalitet dosta više prisutan, a otvorenost ljudi prema drugima je slična našoj. Neko vrijeme smo živjeli u istim državama, a prije toga u različitim državnim tvorbama, a bitno je da su oba naroda krunisala svoju borbu za obnovu državnosti i da su dio evropske tradicije i kulture.

POBJEDA: Neostvarena želja?

MOČNIK: Rano prekinuta sportska karijera u košarci, ali to je već daleko.

POBJEDA: Jeste li nekada poželjeli da zaustavite vrijeme? Ako jeste, kada i zbog čega ?

MOČNIK: Neke stvari koje u životu nikada nećemo moći promijeniti. Sve je vezano za vrijeme. Ako napraviš grešku, onda ponekad želiš vratiti, a ne zaustaviti vrijeme, a i ako bi to bilo moguće onda bi i naš život bio drugačiji.

Crnogorska kuhinja je odlična, vrijeme je da se zaštite proizvodi

POBJEDA: Kako izgleda Vaš slobodni dan - vrijeme bez poslovnog angažmana? Ko su Vaši najbliži prijatelji, kako izgledaju druženja? Ko su Vaši favoriti u sportu i umjetnosti? Da li Vam se dopada crnogorska kuhinja, šta posebno?

MOČNIK: Slobodni dani za mene počinju više ili manje za vikend, a i za vikend dosta je različitih aktivnosti u različitim gradovima Crne Gore. Stekao sam nove prijatelje, pa ponekad sa njima provodim vrijeme. Crnogorska kuhinja je više nego odlična. Dolazi vrijeme da zaštitite neke vaše proizvode. Posebnih favorita u sportu i umjetnosti zaista nemam, jer slušam sve što je dobro i čitam sve što je zanimljivo.

(Opšrinije u Pobjedi)

Portal Analitika