Politika

Plenković: Saradnja Hrvatske i Crne Gore će biti odlična

Hrvatska i Crna Gora će odlično sarađivati, kazao je za Pobjedu potpredsjednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i lider HDZ-a Andrej Plenković.
Plenković: Saradnja Hrvatske i Crne Gore će biti odlična
Portal AnalitikaIzvor

Nakon pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj Plenković, koji će vjerovatno biti novi premijer Hrvatske, počeo je pregovore sa Mostom o formiranju vlade. Ističe da je dinamika pregovaračkog procesa Crne Gore jako dobra i da je pozicija naše zemlje u EU sigurna.

Plenković, koji je u četvrtak u Strazburu posljedni put vodio sjednicu spoljnopolitičkog odbora EP, kazao je da je uspjeh Crne Gore i uspjeh Hrvatske.

''Radujem se crnogorskim uspjesima, bićemo tu za vas na evropskom putu i samo nastavite sa reformama. Đukanović i njegov savjetnik Roćen su moji veliki prijatelji i naša saradnja će biti odlična. Vidimo da ratifikacija Pristupnog protokola sa Alijansom teče dobrom brzinom i to je veoma značajno za cijeli region. I što se tiče evropskih integracija učinjeno je mnogo. Otvorena su 24 poglavlja, dva su privremeno zatvorena, pozicija Crne Gore je stabilna i pravac je jasno određen. Iskustvo Hrvatske, koje je najsvježije, kontinuirano prenosimo vašim pregovaračima. Na tom tragu ćemo nastaviti i saradnju u regiji i zato očekujem dobar razvoj regionalnih odnosa i rješavanja pitanja koja su ostala iz devedesetih'' kazao je lider HDZ-a.

Na pitanje kada bi Crna Gora mogla završiti pregovarački proces, Plenković kaže da je pozicija Crne Gore u EU sigurna.

 ''Dinamika pregovaranja je jako dobra i ova nova vrsta pregovora kada se počinje i završava sa poglavljima 23. i 24. je jako produktivna, jer ja- ča institucije, pravosuđe, za- štitu ljudskih prava, jača sve ono što se odnosi na slobodu i sigurnost. Kada je riječ o ulasku, ja ne bih spekulirao o tač- nom datumu. Vidite kakva je situacija u Evropskoj uniji, i ekonomski i politički. Sada je sve na institucijama EU koje moraju povratiti povjerenje nakon referenduma u Velikoj Britaniji'', zaključuje Plenković (opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika