Svijet

Moskva traži hitan sastanak SB UN: Tvrdi da su SAD gađale sirijsku vojsku

Koalicija predvođena SAD bombardovala je pozicije sirijske vojske u blizini Deir el-Zora, potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane. Moskva je zbog toga pozvala na hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN.
Moskva traži hitan sastanak SB UN: Tvrdi da su SAD gađale sirijsku vojsku
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi, u napadu su poginula najmanje 62 sirijska vojnika, a još oko 100 je povrijeđeno. Moskva je naglasila da je zabrinuta zbog toga što su SAD gađale položaje sirijske vojske koja je radila na borbi uništavanja položaja boraca Islamske države.

“Danas je međunarodna koalicija protiv ID (dva F-16 i dva A10 aviona) izvela četiri udara na pozicije snaga sirijske vlade u blizini aerodroma Deir el-Zor. Avioni koalicije upali su u sirijski vazdušni prostor sa iračke granice“, saopštilo je ministarstvo.

Akcija koalicije je “očito popločavanje puta Islamskoj državi koja sada može da napada“, saopštio je sirijski Generalštab.

Sirijska vojka je nazvala bombardovanje “ozbiljnom i nesumnjivom agresijom“ protiv sirijskih snaga i “neospornim dokazom“ da SAD podržavaju Islamsku državu.

Iz Vašingtona još nema komentara o tome, a ukoliko se potvrdi da je to istina, to bi bilo prvi put da je koalicija koju predvodi uzela na nišan snage sirijske vlade, zaključuje američka agencija.

Pentagon je saopštio da su koalicione snage na čelu sa SAD izvele vazdušni napad na ID u blizini Deir el-Zora na istoku Sirije.

Napad su obustavile nakon što su ih ruski zvaničnici upozorili da je u tom udaru možda pogođena sirijska vojska, javile su agencije.

U saopštenju Pentagona se kaže da je "vazdušni napad obustavljen odmah nakon što su ruski zvaničnici obavijestili zvaničnike koalicije da postoji mogućnost da su osoblje i vozila koji su uzeti na nišan dio sirijske vojske", navodi AP.

"Koalicione snage ne bi namjerno gađale sirijsku vojnu jedinicu", ističe se u saopštenju vojske SAD.

SAD dosad nikada nisu direktno gađale snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada tokom petogodišnjeg građanskog rata u Siriji, napominje američka agencija.

Pentagon je dodao da je napad izveden na području koje je koalicija i ranije gađala i da su članice koalicije informisale svoje ruske kolege prije nego što su otpočele napad, navodi Rojters.

Ruska vojska je saopštila i da je oko stotinu sirijskih vojnika u tom napadu ranjeno.

Istovremeno, Sirijska opservatorija za ljudska prava tvrdi da je u napadu koalicije ubijeno najmanje 80 sirijskih vojnika.

Sirijska vojska je u svom saopštenju istakla da je riječ o "ozbiljnom i otvorenom napadu na Siriju i njenu vojsku" i "čvrstom dokazu američke podrške Daešu (Islamskoj državi) i drugim terorističkim grupama".

Ruska vojska je danas upozorila da se situacija u Siriji pogoršava i da će SAD biti odgovorne ako propadne krhko primirje, koje je na snazi u toj zemlji od ponedjeljka, u skladu sa američko-ruskim sporazumom.

Izvor: b92.net

Portal Analitika