Svijet

Putin o predsjedniku SAD: Podržavamo onog koji je za saradnju

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da u trci za Bijelu kuću podržava kandidata koji želi dobre odnose s Rusijom.
Putin o predsjedniku SAD: Podržavamo onog koji je za saradnju
Portal AnalitikaIzvor

"Pažljivo pratimo situaciju i šta se dešava u SAD. Naravno da imamo simpatije prema onima koji javno kažu da je neophodno izgraditi odnose s Rusijom na osnovu jednakosti", rekao je Putin, prenijela je ruska televizija.

"Podržavamo svaku osobu u bilo kojoj zemlji koja želi dobre odnose i partnerstvo s nama", dodao je predsjednik Rusije.

Agencija Frans pres je ocijenila da je to jasna aluzija na kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa koji je u nekoliko navrata izrazio simpatije prema Rusiji i nedavno hvalio Putinove liderske kvalitete kao, po njegovoj ocjeni, bolje od kvaliteta američkog predsjednika Baraka Obame.

Putin, koji nikad nije direktno podržao Trampa, u dva navrata je pomenuo njegovu kandidaturu.

Ruski predsjednik je u junu pohvalio Trampovu volju da u potpunosti uspostavi odnose s Rusijom, poslije zategnutih odnosa Vašingtona i Moskve.

Putin je ranije u decembru 2015. godine naveo da je američki milijarder "briljantan i talentovan čovjek".

Trampova protivnica, demokratska kandidatkinja Hilari Klinton poznata je kao zagovornica tvrđeg stava prema Rusiji. Ona je nedavno rekla da je Trampov stav prema Putinu "nepatriotski".

Izjave Donalda Trama o Putinu izazvale su kritike analitičara u SAD. Oni navode da će Tramp, ako pobijedi na izborima, imati mek stav prema Kremlju.

Izvor: N1

Foto: REUTERS/Mark Schiefelbein

Portal Analitika