NATO

Split: Samardžić na konferenciji Vojnog komiteta NATO u formatu načelnika generalštabova

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić učestvuje na konferenciji Vojnog komiteta NATO, koja se održava u Splitu, u Republici Hrvatskoj, od 16. do 18. septembra. Crna Gora prvi put učestvuje u radu Vojnog komiteta (VK NATO) u formatu načelnika generalštabova NATO zemalja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Split: Samardžić na konferenciji Vojnog komiteta NATO u formatu načelnika generalštabova
Portal AnalitikaIzvor

Otvarajući konferenciju, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsjedavajući VK NATO, general Petar Pavel, pozdravili su prvo učešće Crne Gore na Komitetu u ovom formatu i izrazili očekivanje da će naša zemlja brzo postati i punopravna članica Alijanse.

Admiral Samardžić je naglasio da je u procesu reforme odbrambenog sektora, u Crnoj Gori ostvaren značajan napredak uz pomoć NATO zemalja. On je istakao da su učešće Vojske u međunarodnim operacijama i implementacija partnerskih ciljeva, najznačajniji mehanizmi koji su u relativno kratkom periodu omogućili dostizanje potrebnog nivoa interoperabilnosti VCG sa Alijansom.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore je zaključio da će u narednom periodu fokus u radu biti vojna integracija u NATO i dalje jačanje kapaciteta i sposobnosti Vojske.

NATO Vojni komitet razmatrao je obaveze koje očekuju Alijansu nakon Samita u Varšavi.

Portal Analitika