Društvo

Otvoren Tehnopolis, ĐUKANOVIĆ: Nikšić je u istoriji upamćen kao grad novih početaka

Tehnopolis će biti mjesto povezivanja nauke i biznisa, mjesto gdje će biti pružana pomoć razvoju preduzetništva, prije svega razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća, podrška inovatorima i naučnim radnicima, kazao je predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović otvarajući danas taj objekat.
Otvoren Tehnopolis, ĐUKANOVIĆ: Nikšić je u istoriji upamćen kao grad novih početaka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je istakao, Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis „biće dom svima onima koji imaju preduzetnički duh, ideju i potrebu za realizacijom svojih zamisli“.

Prvi čovjek Nikšića je u pozdravnom govoru istakao zadovoljstvo zbog otvaranja ovog izuzetnog objekta, te naglasio njegov višestruki značaj.
- Kao prvo, na mjestu ruiniranog Doma vojske, ovdje u centru grada, dobili smo estetski i funkcionalno izuzetan objekat, koji će upotpuniti urbanu sliku ovog dijela grada - rekao je on te dodao da će Tehnopolis koristiti i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstva nauke.

1709grbovic

- Tako će biti ostvarena brža interakcija između državnih i lokalnih institucija sa jedne strane i zainteresovanih građana sa druge strane. Ova zgrada će do kraja oktobra primiti oko 100 zaposlenih. Objekat je površine 2.000 metara kvadratnih, ima kancelarije, laboratorije za biotehnička ispitivanja, laboratorije za industrijski dizajn, sale za satanke, prostore za različite istraživačko-proizvodne djelatnosti, Data centar. Sve to čini ovaj Tehnopolis jedinstvenim u Crnoj Gori i regionu. Ukupna investicija premašila prvobitnu procjenu i iznosi 1.914.876 eura, a novac su obezbijedili Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo nauke i Opština Nikšić, dok je izvođač radova je bio konzorcijum Novi Volvox - Tehnogradnja iz Pljevalja. Otvaranje Tehnopolisa uoči praznika opštine je izuzetan poklon našim sugrađanima, privrednom sektoru, poljoprivrednicima, naučnim radnicima, svim ljudima sa idejom, ali i mladim akoji svoju budućnost vide u preduzetništvu i stvaranju nove vrijednosti kroz inovativne poduhvate - poručio je Grbović.

Ministarka nauke Sanja Vlahović govorila je o svemu što je postignuto kada je u pitanju nauka u Crnoj Gori.

- Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo danas zakoračiti u prvi inovaciono-preduzetnički centar, mjesto koje će biti kuća razvijanja biznisa i novih ideja, bilo da se radi o istraživačima ili onima koji su već spremni za biznis - rekla je ona i napomenula je da je projekcija Vlade Crne Gore - ulaganje u nauku.

1709vlahovic

- Danas će u Tehnopolis zakoračiti i 40 inovatora, kreatora, naučnika, istraživača, koji su prvi stanovnici i koji će podići ambijent u Nikšiću, ali i Crnoj Gori - poručila je ona i najavila otvaranje sličnih centara u drugim gradovima.

- Želim da i oni budu dio onoga što se zove ekonomski i tehnološki razvoj naše države - rekla je Vlahović i zahvalila Opštini Nikšić što je razumjela ovaj projekat, vizionarima iz Investiciono razvojnog fonda, pokojnom profesoru Draganu Lajoviću, bivšem ministru poljoprivrede Petru Ivanoviću i premijeru Milu Đukanoviću koji je ova projekt stavio na listu prioriteta.

Predsjednik Vlade je rekao da sama promjena namjene objekta predstavlja određenu simboliku.

1709milo

- Grad je upamćen u istoriji kao mjesto novih početaka, upamćen po razvojnim projektima, kao i ličnostima koje su davale poseban pečat Nikšiću i Crnoj Gori. Sama promjena namjene objekta nosi simboličku poruku. Crna Gora je stabilna multietnička demokratija koja je izašla iz istorijski duge faze rizika, nestabilnosti i sukoba, i ušla u novo razdoblje ekonomskog i društvenog razvoja oslonjenog na savremena naučna i tehnološka dostignuća. Odlučili smo da ovaj objekat bude otvoren baš u Nikšiću - kao preteča sličnom objektu koji će biti otvoren u Podgorici - rekao je Đukanović i podsjetio da će u Tehnopolisu biti zaposleni mladi ljudi, kojima treba pružiti podršku i podstaknuti nove preduzetnike.

Izvor: Onogošt. me

Foto: gov.me

Portal Analitika