Abiznis

IVANOVIĆ: Bez pčelarstva poljoprivreda u CG ne bi imala smisla

Važnost pčelarstva potvrđuje činjenica da bi troškovi u poljoprivredi Crne Gore, bez te djelatonosti, bili toliko veliki da bi se postavilo pitanje smisla bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, kazao je potpredsjednik Vlade Petar Ivanović otvarajući Nikšićke dane meda.
IVANOVIĆ: Bez pčelarstva poljoprivreda u CG ne bi imala smisla
Portal AnalitikaIzvor

- Puno smo radili zajedno u ovoj djelatnosti, napravili Kuću meda, nabavili potrebnu opremu, uredili registre, dokumenta, neophodne kako se primičemo Evropskoj uniji - dodao je on.

Tradicionalna manifestacija Dani meda, koju u Nikšiću organizuje Pčelarska organizacija uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i Opštine, okupila je oko 40 izlagača iz Crne Gore, Republike Srpske, kao i 50 gostiju te smotre iz Slovenije.

- Nezvanično priznanje za učinjeno stiglo je i od proizvođača meda iz Trebinja koji više, za razliku od prije tri godine, ne tvrde da su mnogo brojni i organizovaniji od crnogorskih pčelara. Ova godina nije bila dobra za pčelare i nijesu mogli izvrcati meda koliko su htjeli, ali važno je da se iz godine u godinu povećavaju prinosi i broj ljudi koji se sve ozbiljnije i profesionalnije bave ovom djelatnošću - naveo je Ivanović.

Prema njegovim riječima, u proizvodnji meda ne može se dati luksuz da se predahne, jer je to djelatnost u kojoj nema kraja kada je u pitanju razvoj.

- Moramo se još edukovati i na strani kako bi dostigli neke druge koji su ispred nas - poručio je Ivanović.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, Radule Miljanić kazao je da se pčelari okupljaju sve više i poručio da od pčela treba učiti kakav se odnos mora imati prema radu.

- Pčelarstvo u Crnoj Gori dobija novu ulogu lidera u oblasti poljoprivrede, a mnogi razlozi navode na takav zaključak, počev od organizovanosti naše asocijacije, podrške države kroz mnoge programe, projekti EU, ulaganja i napori pčelara, međunarodna saradnja, mnoge kampanje i sajmovi - dodao je Miljanić.

On je naveo da je Ivanović jedan od najzaslužnijih za brzi razvoj tog sektora poljoprivredne djelatnosti u Crnoj Gori.

Predsjednik Pčelarske organizacije Nikšić, Vojin Đukanović podsjetio je da se već više godina u Nikšiću organizuju Dani meda, i da je i ta tradicionalna manifestacija pokazatelj stalnog uspona u toj djelatnosti.

- To potvrđuje i današnje okupljanje oko 40 pčelara iz Nikšića, Crne Gore, Republike Srpske, kao i oko 50 naših gostiju iz Slovenije - rekao je Đukanović.

Pčelarska organizacija Nikšić postoji skoro sedam decenija, okuplja više od 300 pčelara sa oko 12.000 košnica i najveća je, i najorganizovanija u Crnoj Gori.

Izvor: Mina-business

Portal Analitika