Kultura

Preminuo američki dramski pisac Edvard Olbi

Američki dramski pisac Edvard Olbi, trostruki dobitnik Pulicerove nagrade, poznat najviše po djelu „Ko se boji Virdžinije Vulf“, preminuo je sinoć u 88. godini.
Preminuo američki dramski pisac Edvard Olbi
Portal AnalitikaIzvor

Olbi je najveću popularnost stekao 1962. godine upravo dramskih tekstom „Ko se boji Virdžinije Vulf?“, nakon čega je dobio status najvećeg živog dramskog pisca u SAD-u.

Trostruki dobitnik Pulicerove nagrade, Olbi je pisao „tmurnim humorom, istražujući tamne strane braka, religije, podizanja dece i američkog načina života“, navodi BBC.

Njegovo najpoznatije djelo predstavlja portret raspadanja braka predstavljen kroz jednu noć, a 1963. je odbijena njegova kandidatura za Pulicerovu nagradu. Naime, savjetodavni odbor odluku je donio zbog brojnih psovki i seksualnih tema. Kasnije je prema tom tekstu snimljen film u kojem glume Ričard Barton i Elizabet Tejlor.

Osim ove, na crnogorskim scenama u posljednjih nekoliko godina postavljene su i njegove drame „Zoo priča“ i „Koza ili ko je Silvija“.

Olbi je nastavio da piše i u svojim 70-im, a 2008. je premijerno odigrana predstava po njegovom tekstu o identičnim blizancima pod nazivom "Me, Myself And I".

Izvor: Blic/Tanjug

Foto: instinctmagazine.com

Portal Analitika