Društvo

AMFILOHIJE: Blagodaran sam rukovodstvu Bara na besplatnom zemljištu za hram

Ja sam veoma blagodaran rukovodstvu Bara iz 2009. godine, i ranije, za najljepše zemljište koje je grad bez nadoknade ustupio za gradnju hrama, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije gostujući na Radio Baru.
AMFILOHIJE: Blagodaran sam rukovodstvu Bara na besplatnom zemljištu za hram
Portal AnalitikaIzvor

On je potvrdio da bi mošti Svetog Jovana Vladimira trebalo da budu u Baru 24. i 25. septembra, prilikom osveštanja hrama posvećenog ovom svecu.

- Bugarski manastir Zograf na Svetoj Gori čuva glavu Svetog Jovana Vladimira i Sabor njihovih staraca odobrio je odluku o njenom donošenju u Bar. Međutim, odluka treba da prođe kroz dupli Sabor staraca Svete Gore, koji je trebalo da se sastane prije nekoliko dana, ali se to nije desilo. Vaseljenski patrijarh mi je obećao da će kontaktirati Svetog Prvog, kako nazivaju predsjednika Svete Gore, i posredovati da lobanja bude tu, na osveštanju. U živom kontaktu sam sa arhiepiskopom pravoslavne crkve Albanije Anastasijem, koji je obećao da će mošti Svetog Jovana Vladimira donijeti za tu priliku. Zamolili smo i predsjednika Vujanovića da uspostavi kontakt „država sa državom“, kako bi taj čin bio i zvanično verifikovan. U Ohridu se čuva podlaktica Svetog Jovana Vladimira u Crkvi Svetog Nikolaja, od strane Makedonske pravoslavne crkve, i imamo obećanje njihovog arhiepiskopa Timoteja, mog studenta, da će i ona biti donešena - kazao je mitropolit Amfilohije.

On očekuje na osveštanju veliki broj Barana sve tri vjere „kao što su pomogli i njegovu izgradnju“.

- Za rimokatolike je to bilo i očekivano, ali treba znati da je bio i znatan broj donatora i muslimanske vjeroispovjesti - dodao je on.

Po njemu, Sveti Jovan Vladimir je svetac ujedinitelj koga poštuju svi i normalno je da se svi nađu i na svečanosti 25. septembra.

Amfilohije je istakao da je hram rastao i mjenjao se kako se mijenjao i odnos Bara i Crne Gore prema religiji, naročito vjernika pravoslavne crkve.

- Počeli smo da gradimo bez dinara, a prvi priložnik bio je Baranin Aleksandar Nikitović, savjetnik predsjednika Srbije Vojislava Koštunice. Ljudi su davali novac, neko po euro, neko više, organizovane su donatorske večeri u Baru i Beogradu. Moram da istaknem jednu osobu - priložnika Crmničanina dr Vlada Vukčevića iz Gluhog Dola koji radi kao oftamolog u Los Anđelesu, liječio je i patrijarha Pavla. Dao je zamašan prilog, ikonostas kojeg će svi vidjeti u hramu - istakao je mitropolit, naglasivši da se postavljaju i bronzana vrata, njih 12, „kakvih nema ne samo u Crnoj Gori, već i šire, od čega su glavna teška dvije tone“.

On je podsjetio i na nemili događaj prije nekoliko godina, kada su u temeljima punim vode pronađena tijela dvojice dječaka.

- Na žalost, dok su iskopani bili samo temelji, dva brata, mala cigančeta, pronađena su mrtva. Sve indicije govore da se nisu udavili tu, već su ubijeni negdje drugo i donešeni. Oni će biti naslikani unutar hrama - to je neko Božije znamenje. Sve što je istinski sveto i časno, ono se temelji na žrtvi, a i ovaj hram je hram žrtvenog kralja Svetog Jovana Vladimira. Tako i ta djeca, Bog zna kako su se tu našla, na svoj su način u temeljima ovog hrama, a time temelji postaju još besmrtniji - rekao je Amfilohije.

Izvor i foto: BarInfo.me

Portal Analitika