Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Susret Pejović - Durmiši: Kosovskoj strani predložen sporazum o daljoj saradnji u oblasti evropske integracije

Susret Pejović - Durmiši: Kosovskoj strani predložen sporazum o daljoj saradnji u oblasti evropske integracije

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Kosova u Crnoj Gori Skendera Durmišija s kojim je razmijenio mišljenje o bilateralnoj saradnji dvije države u kontekstu procesa pristupanja EU.
Susret Pejović - Durmiši: Kosovskoj strani predložen sporazum o daljoj saradnji u oblasti evropske integracije
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornici su ukazali na potrebu intenziviranja komunikacije između resornih institucija, na temelju sporazuma o saradnji u procesu evropske integracije koji su dvije vlade potpisale 2015, a koji predstavlja dobar mehanizam za snaženje administrativnih kapaciteta, kroz razmjenu znanja i iskustva iz procesa pristupanja EU.

Ambasador Pejović ukazao na važnost snaženja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa podsjetivši da su oni jedan od uslova za napredovanje država Zapadnog Balkana prema članstvu u EU. U tom kontekstu, on je uručio  ambasadoru Durmišiju Sporazum o saradnji u oblasti evropske integracije, u skladu s obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju, i prenio spremnost crnogorskih institucija i pregovaračke strukture da, kroz prenos znanja i naučenih lekcija, pruže potrebnu podršku i saradnju kolegama iz Kosova i doprinesu njihovom bržem napredovanju u procesu evropske integracije.

Ambasador Durmiši je istakao da je crnogorsko iskustvo u uspostavljanu struktura, koordinaciji i vođenju pristupnih pregovora, veoma značajno  za Kosovo, te da je evropski put koji je Crna Gora trasirala dobar primjer za ostale države regiona.

 
 
Portal Analitika