Društvo

U Crnoj Gori i širom Evrope počela Evropska nedjelja mobilnosti

U Crnoj Gori i širom Evrope danas je počela Evropska nedjelja mobilnosti, godišnja kampanja o održivoj urbanoj mobilnosti, čiji je cilj da podstakne lokalne vlasti da uvedu i promovišu mjere održivog transporta i pozovu sugrađane da praktikuju zdraviji način kretanja.
U Crnoj Gori i širom Evrope počela Evropska nedjelja mobilnosti
Portal AnalitikaIzvor

Fiona Mekluni, stalna predstavnica UN i stalna koordinatorka UNDP u Crnoj Gori, rekla je da događaj pruža mogućnost da se pokrene širok spektar aktivnosti.

“Nudi platformu za lokalne vlasti, organizacije i udruženja da rade na podizanju svijesti o uticaju aktuelnih trendova urbane mobilnosti, posebno prevelikom oslanjanju na motorizovani transport i njegovom uticaju na životnu sredinu i kvalitet života”, kazala je ona.

Ove godine širom svijeta preko 2100 gradova učestvuje u kampanji. U Crnoj Gori planirano je sedam dana aktivnosti vezanih za održivu mobilnost koje će se održati u Podgorici, Herceg Novom, Tivtu, Budvi, Danilovgradu, Nikšiću i na Cetinju.

“Događaji uključuju zatvaranje ulica za automobile, organizovanje biciklističkih vožnji, prijateljeske međunarodne vaterpolo utakmice, izložbe fotografija, Međunarodni zeleni filmski festival, takmičenja za djecu na otvorenom, kao i panel diskusije o održivom transportu’’, najavila je Mekluni.

Predstavnik Ministarstva održivog razvoja I turizma, Srđan Mugoša je kazao da smo na korak od otvaranja poglavlja Životna sredina i klimatske promjene, što predstavlja dodatni izazov za promociju niskokarbonskog društva.

,,Crna Gora je mali emiter gasova sa efektom staklene bašte, ali smo dio globalne zajednice, zemlja kandidat za članstvo u EU i članica Okvirne konvencije UN, stoga su naše obaveze neupitne”, kazao je on. Podsjetio je na to da je u našoj državi broj motornih vozila u proteklih deset godina u stalnom porastu.

“Na kraju 2014. godine taj broj je iznosio 200.000 hiljada, od kojih je registrovanih samo u Podgorici oko 70.000 hiljada. U poređenju sa drugim zemljama, kako regiona tako i EU, ovo nije veliki broj vozila u odnosu na broj stanovnika, ali je ovaj broj osjetan u našem svakodnevnom okruženju i aktivnostima. Kad na to dodamo i činjenicu da oko 60% vozila koristi eurodizel, jasno nam je koliki pritisak ta činjenica ima po životnu sredinu’’ rekao je Mugoša.

Menadžer Glavnog grada, Dragutin Đeković rekao je da je ,,gradskoj upravi izgradnja predviđenih pet koridora, biciklističkih staza od kojih su dva završena, u vrhu prioriteta”. Menadžer Glavnog grada pozvao je vozače da ,,ugase motor’’ u praznom hodu i dok čekaju na semaforu, na taj način dajući svoju podršku kampanji UNDP-a Ugasi motor, čiji je cilj povećanje kvaliteta vazduha, što pozitivno utiče na zdravlje lokalnog stanovništva, smanjuje šetan uticaj na životnu sredinu i poboljšava kvalitet života uopšte.

“Evropska nedjelja mobilnosti pruža priliku za razmatranje konkretnih rješenja za izazove kao što su zagađenje vazduha i buka, saobraćajne gužve, saobraćajne nesreće i zdravstveni problemi prouzrokovani emisijama štetnih gasova iz automobila. Ostavljanjem automobila kod kuće tokom ove sedmice, a vožnjom bicikla, hodanjem i korištenjem javnog prevoza, život u gradu možemo učiniti zdravijim, sigurnijim i ugodnijim”, zaključuju. Evropska nedjelja mobilnosti trajaće od 16. do 22. septembara. 

flayer-evropska-nedjelje-mobilnost-007-2
Portal Analitika