Društvo

Ombudsmanu se obratilo 40 Pljevljaka

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, boravio je sa saradnicima u Pljevljima15. i 16. septembra, u okviru održavanja "Dana Zaštitnika". Tom prilikom predstavnici Institucije neposredno su razgovarali sa građanima koji smatraju da su im ljudska prava i slobode povrijeđeni postupanjem državnih organa, organa lokalne samouprave, javnih službi ili drugih nosilaca javnih ovlašćenja i primali njihove pritužbe.
Ombudsmanu se obratilo 40 Pljevljaka
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnicima Institucije obratilo se 40 građana, a njihovi problemi odnosili su se uglavnom na ćutanje državne i lokalne administarcije, nezadovoljstvo odlukama sudova, socijalna prava, stečajne postupke, prava na rad i prava iz radnog odnosa, pravo na stanovanje, pravo na mirno uživanje imovine i druga prava.

Određeni broj građana tražio je i pravni savjet.

Ombudsman je dao više izjava za javnost: lokalnu televiziju Pljevlja, Pobjedu, Televiziju Crne Gore, Radio Crne Gore i Pljevaljske novine.

Zaštitnik je kazao da su Dani Zaštitnika organizovani u cilju približavanja Institucije građanima.

„Prateći statistiku, koliko se često građani Pljevalja obraćaju našoj Institcuciji, možemo reći da nam se obraćao relativno mali broj, što je razlog da smo opet ovdje. Tako smo 2013. godine imali samo četiri pritužbe, 2014. godine deset, a prošle godine obratilo nam se šest građana Pljevalja“, rekao je on.

Zaštitnik je ukazao da bi se na osnovu tih brojki moglo olako zaključiti da Pljevljaci nemaju problema i da se njihova prava poštuju, zbog čega se ne obraćaju Zaštitniku.

„Međutim, to je samo jedna strana medalje. Mi smatramo da stanje nije takvo, već da se i Pljevljima krše ljudska prava kao i u drugim sredinama u Crnoj Gori. Cilj nam je da građanima približimo na koje načine mogu ostvariti njihova prava i kako im u tome mi možemo pomoći“, poručio je Zaštitnik.

On je razgovarao i sa predsjednikom Opštine Pljevlja Mirkom Đačićem i njegovim saradnicima.

Gospodin Đačić kazao je da smatra da nema problema koji su „kritični“ ili koji ozbiljno narušavaju prava i slobode građana Pljevalja, navodeći da su u lokalnoj samoupravi opredijeljeni i posvećeni da unapređuju stanje u svim oblastima za koje imaju nadležnosti.

Sagovornici su se saglasili da je stanje u životnoj sredini ozbiljan, dugoročan problem za čije rješavanje će biti potrebnan kontinuiran angažman, ne samo Pljevalja nego i države.

Zaštitniku su predstavljene aktivnost i planovi iz oblasti Sekretarijata za društvene djelatnosti, koji obuhvataju zaštitu i ostvarivanje javnog interesa u oblasti socijalne i dječije zaštite, nevladinih organizacija, obrazovanja, kulture, sporta, informisanja građana i primarne zdravstvene zaštite.

Predstavnici Opštine upoznali su Zaštitnika sa dinamikom izgradnje Doma za stare, kao i funkcionisanjem kuće za beskućnike u kojoj je trenutno smješteno sedam osoba.

Savjetnici iz sektora za prava djeteta posjetili su osnovne i srednje škole u Pljevljima, između ostalog: OŠ „Salko Aljković“, OŠ „Ristan Pavlović“, OŠ „Boško Buha“ i srednju stručnu školu, gdje su sprovedene kreativno-edukativne radionice o pravima djeteta i podijeljene brošure. Osim toga savjetnici su obišli dnevni centar „Zračak nade“ kaoi Centar za socijalni rad.

Portal Analitika