Abiznis

LAZOVIĆ: Rebalans budžeta nije potreban

Rebalans budžeta nije potreban, a novac za socijalne naknade biće obezbijeđen preusmjeravanjem 100 miliona eura sa stavke za autoput, koje nijesu potrošene zbog kašnjenja radova, saopštio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku, Vujica Lazović.
LAZOVIĆ: Rebalans budžeta nije potreban
Portal AnalitikaIzvor

On je u intervjuu Vijestima, reagujući na izjave ministra finansija Raška Konjevića, rekao da bi umjesto kritika trebalo naplatiti 200 miliona eura poreskog duga.

„Sredstva u iznosu od 100 miliona iz kapitalnog budžeta, koja nijesu utrošena za glavne radove u izgradnji prve dionice autoputa zbog dužeg trajanja privremenih radova, biće preumjerena prvenstveno na isplatu naknada majkama sa troje i više djece“, kazao je Lazović.

Rebalans državnog budžeta je, kako je ocijenio, posljednji instrument koji treba primijeniti u primjeni politike javnih finansija, onda kada nijedan drugi ne preostaje.

„Kao država težimo smanjenju tekuće potrošnje kako bi smanjili budžetski deficit. Zamislite da svako povećanje tekućih izdataka vodi rebalansu“, rekao je Lazović.

Konjević je ranije saopštio da Ministarstvo finansija sa velikim naporom servisira obaveze definisane budžetom, ali da će uraditi sve da se obezbijedi njihovo redovno servisiranje. On je dodao i da to što se predlog rebalansa od jula nalazi u fiokama potpredsjednika Vlade, Vujice Lazovića, potvrđuje da se pred izbore ne želi otvoriti priča o stanju u javnim finansijama.

 Lazović je naveo da Konjević već nekoliko mjeseci ističe iznos poreskog duga.

„Zašto ne naplatimo poreski dug, zašto ne oporezujemo sivu ekonomiju, umjesto što stavljamo dodatni teret javnih rashoda na pleća poreskih obveznika“, pitao je Lazović.

On je naveo da, ako se parlament opredijelio za nadoknade majkama sa troje i više djece, ne radeći tačnu fisklanu procjenu efekata takve mjere i pritom predlagači takve mjere preuzmu upravljanje javnim finansijama, onda treba biti pošten i više napora uložiti u naplatu poreza i predlaganju reformskih politika, kako uredni poreski obveznici ne bi bili „kažnjeni“ za neodgovorne procjene parlamenta. (Portal RTCG)

Portal Analitika