Društvo

Životna sredina i energetska efikasnost u fokusu sastanka ZSO Komiteta regiona EU i CG

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje i predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore Aleksandar Bogdanović kopredsjedavao je sedmim sastankom Zajedničkog savjetodavnog odbora Komiteta regiona EU i Crne Gore održanom u Baru.
Životna sredina i energetska efikasnost u fokusu sastanka ZSO Komiteta regiona EU i CG
Portal AnalitikaIzvor

Sedmi sastanak ZSO otvorili su kopredsjedavajući Bogdanović i član Savjeta okruga Triperi (Irska) Hju Mekgrat.

Tom prilikom, gradonačelnik Bogdanović osvrnuo se na teme sastanka istakavši značaj lokalne samouprave u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

''Lokalna samoupava, kao sastavni dio sistema javne uprave, predstavlja značajnu kariku u lancu aktera od kojih se očekuju krupni potezi i promjene koje će doprinijeti ispunjenju uslova za članstvo u EU. Jedinice lokalne samouprave na tom polju očekuje puno posla. Zato je veoma važno da se zaposleni u lokalnim samoupravama pravovremeno i detaljno upoznaju sa politikama EU, njenim propisima, standardima, kao i neophodnim reformama koje je potrebno efikasno sprovesti u narednom periodu'' rekao je on.

Kopredsjedavajući Mekgrat akcentovao je potrebu udruženog rada svih gradova i opština u Evropi u cilju rješavanja problema otpada na odgovoran način. On je kazao i da je neophodno da gradovi i opštine dobiju adekvatnu podršku iz fondova Evropske unije kako bi odgovorili tom izazovu.

Tokom sastanka prisutne je, ispred grada domaćina, pozdravio predsjednik opštine Bar Zoran Srzentić.

Uvodna obraćanja imali su i v.d direktora Direktorata za evropske integracije Miodrag Radovic i šefica odjeljenja za politička pitanja u Delegaciji EU u Crnoj Gori Plamena Halaceva.

U okviru diskusije na temu upravljanja čvrstim otpadom prisutnima se obratila državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović naglasivši da je zdrava životna sredina postala prioritet rukovodstva lokalnih samouprava u Crnoj Gori, kao ključni faktor za obezbjeđenje kvaliteta života građana. Ona je dodala da su zahtjevi iz poglavlja životne sredine posebno usmjereni na rešavanje problema deponija na lokalnom nivou, pri čemu je pozvala predstavnike EU da pažljivije razmatraju pitanje životne sredine za svaku zemlju pojedinačno, imajući u vidu specificnosti svake od njih, iako se problemi zaštite životne sredine moraju rješavati i na regionalnom nivou.

Tokom sastanka, članovi ZSO predstavili su primjere dobre prakse u rješavanju izazova u oblasti životne sredine, kao i primjere primjene mjera energetske efikasnosti u javnim zgradama i u stambenom sektoru.
Prezentacije na sastanku imali su predsjednik Udruženja komunalnih preduzeća Crne Gore Borivoje Bonić, direktor Direkcije za klimatske promjene Srđan Mugoša i predstavnica Glavnog grada Lazarela Kalezić.

Takođe, aktivno ucešće uzeli su i članovi ZSO-a sa crnogorske strane i to predsjednik opštine Niksić Veselin Grbovic i predsjednik opstine Pljevlja Mirko Đačić.

Sljedeći sastanak ZSO biće održan na proljeće 2017. godine u Briselu.

Portal Analitika