Društvo

Danas počinje Evropska nedjelja mobilnosti

Od 16. do 22. septembra, u Crnoj Gori održava se Evropska nedjelja mobilnosti kada građani Crne Gore i zemalja Evropske unije imaju priliku da učestvuju u ovom veoma popularnom događaju vezanom za održivi transport.
Danas počinje Evropska nedjelja mobilnosti
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Povodom Evropske nedjelje mobilnosti koja se ove godine održava pod sloganom ,,Pametna mobilnost. Jaka ekonomija'', danas, 16. septembra, sa početkom u 11 časova, u novoj zgradi Skupštine Glavnog grada u Podgorici, biće održana konferencija za medije.

Govoriće:

-Fiona Mekluni, stalna predstavnica UN i stalna koordinatorka UNDP u Crnoj Gori.

-Srđan Mugoša, generalni direktor Direktorata za klimatske promjene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

-Dragutin Đeković, menadžer Glavnog grada.

Cilj kampanje, koja traje od 16-22. septembra svake godine, jeste da podstakne lokalne vlasti da uvedu i promovišu mjere održivog transporta i pozovu sugrađane da koriste alternativne načine prevoza.

Tokom Evropske nedjelje mobilnosti širom Crne Gore, organizovaće se brojne manifestacije kojima će gradovi, organizacije i svi učesnici dati svoj doprinos zaštiti životne sredine.

Evropska Nedjelja mobilnosti završava se Danom bez automobila 22. septembra, kada svi gradovi koji učestvuju u ovoj kampanji pojedine ulice zatvore za automobile i rezervišu samo za pješake, bicikliste i javni prevoz, bilo djelimično ili tokom cijelog dana.

Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je od ove godine nacionalni koordinator kampanjekoja se realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori  uz podršku EU Info centra, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ministarstvom ekonomije, NVO Biciklo.me, Glavnim gradom Podgorica, drugim opštinama i partnerima i nevladinim organizacijama u Crnoj Gori.

Pozivamo sve građane Crne Gore da se aktivno uključe u kampanju i daju svoj doprinos ovoj inicijativi, tako što će od 16 - 22. septembra na posao ili u školu - kada je to moguće, odlaziti biciklom, pješke ili javnim prevozom, kaže se na kraju saopštenja.

 

 

Portal Analitika