Svijet

Da li je najpoznatija američka baza u Evropi poligon za špijunažu?

Ramštajn je najpoznatija američka vojna baza u Evropi, odakle je vršena koordinacija letova dronova, kao i vazdušnih operacija u Iraku. Johen Šolc, dugogodišnji oficir NATO-a i njemačkog ministarstva odbrane, smatra da ovi letovi nijesu bili u skladu sa međunarodnim pravom.
Da li je najpoznatija američka baza u Evropi poligon za špijunažu?
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U intervju za Sputnjik Šolc je rekao da su instaliranjem baze Amerikanci posle Drugog svjetskog rata obezbijedili zaštitu svoje "evropske obale" od SSSR-a i to je bio osnovni cilj NATO-a, koji se nakon što se završio Hladni rat približio ruskim granicama.

Prema riječima Šolca, razmiještanje američkih sistema PRO u istočnoj Evropi, kao i dodatnih NATO jedinica u baltičkim zemljama "samo je prvi korak".

Šolc kaže da je Ramštajn svojevrsna "priključna stanica", koja emituje signale sa satelita na lokaciju na kojoj se nalazi dron. On ne isključuje da se baza koristi za špijunažu:

"Nemam podataka o tome, ali to bi bilo logično". Prema njegovom mišljenju, činjenica da dronovi koji polijeću iz njemačke baze ubijaju ljude, na primjer, u Avganistanu, predstavlja kršenje međunarodnog prava, jer bespilotne letjelice to rade u zemljama sa kojima SAD nisu u stanju rata. "Njemačka vlada, koja inače dozvoljava ovakve akcije, mogla bi da se umiješa u situaciju, ali umjesto toga se ponaša kao tri mudra majmuna — ne vidi zlo, ne čuje zlo i ne govori zlo", kaže Šolc.

Upitan da li bi američke baze branile Evropu ako je Rusija napadne, sagovornik Sputnjika kaže da je to "hipotetičko pitanje", jer bi Rusija izdala sopstvene principe ukoliko bi napala EU, i dodaje da Amerikanci koriste ove baze da se miješaju u sve konflikte na Bliskom istoku.

Šolc smatra da bi trebalo staviti tačku na razmiještanje američkih snaga u Njemačkoj, ali zbog krize u Ukrajini sigurno neće doći do smanjenja broja američkih vojnika u Evropi.

"Evropska unija je zbog sporazuma o asocijaciji i pridruživanju postala ađutant SAD. Ukrajini je bilo rečeno da ona mora da bira između Evroazijskog ekonomskog saveza i — u dugoročnoj perspektivi — pridruživanja EU. Vidjeli smo što se onda desilo. To je bila namjerna politika, koju je sprovodila Evropska komisija. Međutim, trebalo bi priznati da je to bila velika greška i da je ukrajinski konflikt za SAD idealna prilika da kontroliše Evropljane", zaključuje Šolc.

Portal Analitika