Abiznis

Žugić: Vlada nikad nikog nije oslobađala od PDV-a

Vlada u ranijem mandatu nikad nije oslobađala nikoga od PDV-a, osim ako je to rađeno u Skupštini i imalo snagu zakona. Prema tome, to ne može biti uzrok rasta poreskog duga jer taj porez nije ni razrezan ili utvrđen, izjavio je savjetnik predsjednika Vlade dr Radoje Žugić.
Žugić: Vlada nikad nikog nije oslobađala od PDV-a
Portal AnalitikaIzvor

- Najveći uzrok rasta poreskog duga je upravo proizvod neusvajanja izmjena Krivičnog zakonika za isplate neto zarada bez javnih prihoda na zarade. A poznato je javnosti da je razlog tome glas bivšeg predsjednika Skupštine. I tu treba tražiti uzrok rasta poreskog duga.

Niko tačno ne može da zna koliki je iznos poreskog duga, jer to dominantno zavisi od poreskih obveznika i njihove ažurnosti. Kada je Poreska uprava u ranijem mandatu osnažila svoju kontrolnu funkciju tada je i naglo porastao poreski dug tako što su pravna lica podnosila obračune, a nijesu vršila isplate.

I u periodu 2013, 2014. i 2015. imali smo prosječan rast naplate javnih prihoda od 17 procenata u odnosu na baznu 2012. a istovremeno rast ekonomije od oko tri odsto. Pitanje je otkud razlika 14 procenata, ako nije uzrokovana rastom ekonomije. Pored ostalog i povećanom naplatom poreskog duga u tim godinama - naveo je Žugić u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

Portal Analitika