Politika

Đukanović: Novoformirane opozicione koalicije stvorene iz nužde

Novoformirane opozicione koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori stvorene su iz nužde, kazao je premijer Milo Đukanović, navodeći da neke od njih nemaju partijsku infrastrukturu, druge lidera, a treće ideju kako bi kreirale državnu politiku.
Đukanović: Novoformirane opozicione koalicije stvorene iz nužde
Portal AnalitikaIzvor

"Neke od tih partija nemaju partijsku infrastrukturu, druge nemaju lidera, treće nemaju ideju šta bi radile kada bi se, eventualno, dokopale prilike da kreiraju državnu politiku u Crnoj Gori. Željeli su da na neki način te svoje slabosti zakamufliraju u koaliciji, i vjerovatno nespremne da se suoče sa onim što je precizan odnos građana prema njihovoj partijskoj političkoj ponudi", ocijenio je Đukanović u intervjuu za televiziju B92.

On je, govoreći o sloganu Demokratskog fronta "Mi ili ON", kazao da je taj slogan pogrešan, ali da u tome ne vidi problem.

"To je prosto pogrešan politički kurs u susret redovnim parlamentarnim izborima. Ako zlo vidite samo u aktuelnoj političkoj sceni Crne Gore, optužujete jednog čovjeka, biće ipak da ste odlukom da se sukobite sa tom politikom preko njega, odabrali možda i najsnažnije uporište te politike i možda najzahtjevniju metu” rekao je Đukanović, prenosi Mina.

Kako je kazao, nema ništa protiv takvog njihovog izbora i uvjeren je da je to pogrešan izbor koji će im pomoći da još ubjedljivije trijumfuju na izborima.

Đukanović je, govoreći o odnosima Crne Gore i Srbije, ocijenio da je ukupna atmosfera bitno unaprijeđena.

„Vjerujem da nije pretenciozno ako kažem da smo premijer Vučić i ja tim odnosima dali dosta značajan doprinos i da danas, sa zadovoljstvom, možemo kazati da su ti odnosi u fazi vrlo intenzivnog oporavka ili da kažem, stvaranja uzornog primjera za odnose među susjedima u regionu“, saopštio je Đukanović.

Premijer je konstatovao da je odlaganje u korišćenju mandata koji su građani dali kroz poverenje na izborima, svojevrstan kukavičluk i nespremnost da se preuzme odgovornost za donošenje odluka.

„Nijesu nam građani dali povjernje da bismo mi brižljivo čuvali resurse ne upotrebljavajući ih. Resursi su tu da bi na održiv način bili stavljeni u funkciju kvalitetnijeg života“, rekao je Đukanović.

Kako je kazao, ako se sve svodi na to da se očuvaju resurse za buduće generacije, to znači da su dobili zadatak da zadrže postojeći nivo GDP-a per kapita na šest hiljada, što ne zadovoljava nijednog građanina Crne Gore.

„To znači da smo se saglasili da prosječna plata ne treba da pređe 500 eura i da prosječna penzija ne treba da pređe nivo od 270 eura koliko je sada. Ne vjerujem da to bilo koga zadovoljava“, rekao je Đukanović.

On je objasnio da se ne može povećati ni prosječna plata, ni penzija ako nema ekonomskog razvoja.

„Opet ne može biti ekonomskog razvoja, ukoliko ne valorizujemo svoje resurse“, poručio je Đukanović.

Portal Analitika