Protokol

Đukanović u Strazburu: Snažna podrška Crnoj Gori na putu integracija

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović boravio je u Strazburu, gdje je imao izlaganje na Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta na poziv predsjedavajućeg Elmara Broka. Takođe, govorio je i na osnivačkom sastanku Grupe prijatelja Crne Gore u Evropskom parlamentu i imao susret s generalnim sekretarom Savjeta Evrope Tornbjornom Jaglandom.
Đukanović u Strazburu: Snažna podrška Crnoj Gori na putu integracija
Portal AnalitikaIzvor

"Na svim sastancima afirmisana je intenzivna i kvalitetna saradnja sa Evropskim parlamentom i Savjetom Evrope, kao i progres Crne Gore u pristupnim pregovorima i u integracionim procesima. Predsjednik Đukanović je upoznao visoke sagovornike i sa situacijom u Crnoj Gori u susret parlamentarnim izborima, i kretanjima u regionu", saopšteno je Portalu Analitika iz vladinog biroa za odnose s javnošću.

Premijer Đukanović je zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci evropskoj integraciji Crne Gore, koju su i na današnjim susretima brojni sagovornici istakli kao pozitivan primjer za druge.

"Naša zemlja je pozdravljena kao lider u integracijama i snažan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Odato je priznanje i premijeru Đukanoviću lično za vođstvo i viziju koja je dovela Crnu Goru do vrata NATO i vidnog napredovanja ka punopravnom članstvu u EU. Ovo se najbolje ogleda kroz sve dinamičniji proces ratifikacije pristupnog protokola za Alijansu, kao i više od dvije trećine otvorenih poglavlja u pregovorima sa EU. Predsjednik Đukanović je potvrdio spremnost da već tokom slovačkog predsjedavanja otvorimo nova poglavlja i otpočnemo proces zatvaranja. Ovo očekivanje se temelji na odličnim rezultatima koje Crna Gora postiže u oblasti vladavine prava i sprovođenju sveobuhvatnih reformi. On je podvukao da je podrška evropskih institucija perspektivi članstva za sve zemlje regiona od sudbinske važnosti za njegovu stabilnost, što se reflektuje i na stabilnost i bezbjednost EU. Izrazio je bojazan da se zbog opterećenosti drugim problemima u Briselu nedovoljno sagledava ta logična povezanost. Zato je apelovao na evropske partnere da stalno drže u fokusu Zapadni Balkan, uz ocjenu da Berlinski proces treba dalje izgrađivati u tom cilju", naglašava se u saopštenju.

Kako se dodaje, veliki broj evropskih poslanika je uzeo učešće u raspravi i pozdravio i unutrašnji politički dijalog i formiranje vlade izbornog povjerenja, što, takođe, preporučuje Crnu Goru za dalji progres u integracijama.

-U ovom duhu odvijala se i diskusija na konstitutivnom sastanku Grupe prijatelja Crne Gore u Evropskom parlamentu na čelu s poslanikom Ivanom Jakovčićem. Nakon izlaganja premijera Đukanovića, s neskrivenim zadovoljstvom je konstatovano da je rijetko koja grupa prijatelja neke zemlje u EP okupila ovako veliki broj poslanika. Osnovna poruka sa ovog skupa je da Crna Gora treba da nastavi da radi kao i do sada, i da prijateljska podrška u evropskim institucijama svakako neće izostati. Premijer je pozvao Grupu prijatelja Crne Gore da što skorije posjeti našu zemlju. Predsjednik Vlade se susreo i s generalnim sekretarom Savjeta Evrope Tornbjornom Jaglandom, koji je izrazio zadovoljstvo zbog odlične saradnje Savjeta Evrope s Crnom Gorom i progresa koji je naša zemlja napravila tokom minule decenije. Premijer Đukanović je zahvalio generalnom sekretaru i istakao da je to dobrim dijelom rezultat podrške Savjeta Evrope i da naša zemlja ostaje privržena njegovim osnovnim vrijednostima i principima- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika